2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

Második napja tart a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

Második napja tart a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Az első nap legérdekesebb pódiumbeszélgetései nemzetpolitikáról, biztonságpolitikáról, EU-ról, és az úzvölgyi katonatemetőről szóltak.

  • Második napja tart a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor

A politikai kultúra alakulásában van a kormánynak felelőssége, de ez nem magyarázat az ellenzék döntésére hogy nem szavazták meg a bizottsági alelnököket az Európai Parlamentben - mondta a miniszterelnökséget vezető miniszter Tusnádfürdőn. Gulyás Gergely és Schiffer András vitáját a helyszínen követte Velkovics Vilmos.

A megnyitón Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta, az elmúlt három évtizedben a Tusványosként ismertté vált táborban olyan iránymutató gondolatok születtek, amelyek nélkül elképzelhetetlen lenne a mai magyar nemzetpolitika.

 

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem alapítóinak egyikeként Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke rámutatott: harmincéves a szabadság iránt elkötelezett emberek összefogásán alapuló rendszerváltozás, a magyar nemzetpolitika, az utóbbi években "termőre fordult" közép-európai építkezés, és Európa újraegyesítésének folyamata.

 A Tusványos másik alapítójaként Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke azokról az értékekről beszélt, amelyek a harmincadik kiadásához érkezett szabadegyetem ötletgazdáit vezérelték. Ezek között a kommunizmus örökségével történő szembenézést, a demokrácia, pluralizmus, jogállam, szabadság értékeit, a közösségi autonómiák eszméjét, a román-magyar politikai párbeszéd szorgalmazását, Európa alakítását, a magyar közösségek gazdasági megerősítését és a nemzetpolitikát említette.

    Egy másik pódiumbeszélgetésen Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke arról beszélt, hogy Magyarország támogatja a balkáni országok felvételét a NATO-ba, mert érdeke azoknak az államoknak a stabilitása, amelyeknek fontos szerepük van az illegális migráció feltartóztatásában. Úgy értékelte, Magyarországnak az is érdeke, hogy a NATO minél hatékonyabban tudjon fellépni azokban a térségekben, amelyek számára biztonsági kockázatot jelentenek, ezek közül pedig a szomszédos Balkánt és Ukrajnát emelte ki.

    Az úzvölgyi katonatemetőről, valamint a Hargita és Bákó megye közötti határvitákról szervezett pódiumbeszélgetésen Kovács Vilmos ezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka kijelentette: az úzvölgyi katonatemetőben eltemetett és a román hatóságok által románnak tekintett 11 katona közül öt magyar állampolgár volt. A HM képviselői ki is osztották az öt magyar katona halálát nyilvántartásba vevő korabeli anyakönyvi bejegyzések fénymásolatát.

    Németh Szilárd, a HM államtitkára a beszélgetésen kijelentette: a magyar kormány a történeti hűség, a szakmaiság szempontjait és a jogi normák betartását próbálja érvényesíteni a katonatemető ügyében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Elszólta magát Niedermüller Péter + videó

Elszólta magát Niedermüller Péter + videó

Az ATV-ben kényszerült magyarázkodásra Niedermüller Péter, mert - ahogyan azt a Magyar Nemzet megírta - 40 millió forint értékben kötött szerződést egy Weber und Mill nevű céggel, saját személyes imázsa kialakítására. Mindezt az Erzsébetvárosiak adóforintjaiból. Úgy, hogy az említett cég vejéhez, a volt SZDSZ-es államtitkárhoz Horn Gáborhoz köthető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!