2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Máshogy képzeli a vitatott nyelvtörvényt az ukrán elnökválasztás győztese

Kiütéses győzelmet aratott Volodimir Zelenszkij a vasárnapi ukrán elnökválasztáson. A színész-humorista a szavazatok több mint 73 százalékát kapta, ezzel majd háromszor annyi voksot kapott, mint Petro Porosenko hivatalban lévő államfő. Zelenszkij győzelmétől a kapcsolatok javulását várják Moszkvában. De Zelenszkij még a magyarok felé is tett egy gesztust, a sokat bírált ukrán nyelvtörvény kapcsán.

  • Máshogy képzeli a vitatott nyelvtörvényt az ukrán elnökválasztás győztese

Kevesen kételkedtek az ukrán elnökválasztás második fordulójának végeredményében. Volodimir Zelenszkij színész humorista toronymagasan vezet a közvélemény-kutatások szerint, így mindössze csak győzelmének mértéke volt a kérdés. A végeredmény azonban mégis sokakat meglepett. A szavazatok majd 100 százalékának összeszámolása után kiderült, hogy Zelenszkij több mint 73 százalékot kapott, azaz háromszor annyit, mint az újraválasztásáért kampányoló elnök, Petro Porosenko.

Drága, honfitársaim! Áprilisban megválok hivatalomtól. Az ukrán nép döntött, elfogadom a többség határozatát. Jelenlegi tisztségemből távozom, de a politikától nem vonulok vissza

- nyilatkozta a nemzeti szuverenitás védelmével kampányoló Porosenko, aki még a hagyományosan nacionalista orosz-ellenes megyékben sem kapott többséget.

Zelenszkij békésebb hangvételt ütött meg a kampányban, és arra is célzott, hogy csökkenteni kell a feszültséget, és meg kell egyezni az oroszokkal.

Természetesen a minszki tárgyalásokon kívül az elsődleges feladat most az, hogy visszakapjuk elfogott katonáinkat és tengerészeinket. Ma még nem rendelkezem hivatalosan az elnöki státusszal, de beszéltem a fogvatartott tengerészek szüleivel. Mindent megteszek, hogy hazajuttassam őket. Ez most a prioritás

 - utalt arra a 23 ukrán matrózra Zelenszkij, akiket a Kercsi-szorosban tavaly novemberben történt incidens során fogtak el az oroszok.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfői Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy Zelenszkij megválasztásával esély kínálkozik az orosz-ukrán viszony javítására, ehhez mindössze becsületes és felelősségteljes hozzáállásra van szükség.

A győztes Zelenszkij a kárpátaljai magyarok körében is népszerű volt, hiszen nem támogatta az új nyelvtörvényt. A jogszabály a magyar nyelvű oktatást lényegében leépítené az általános iskolák felső tagozatában és a középiskolákban. A magyar kormány minden NATO és Ukrajna közötti találkozót megvétóz, amíg a magyar kisebbséget fenyegető törvényt nem módosítják. Dmitro Razumkov kampányszóvivő hétfői sajtótájékoztatóján azt közölte, hogy Volodimir Zelenszkijnek a kijevi parlament előtt lévő nyelvtörvény tervezetéhez képest más elképzelése van az ukrán nyelv védelméről, konkrétumokat azonban nem árult el arról, hogy az ügyben Zelenszkij mit tesz majd.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!