2020. május 27.,
szerda, Hella napja

Már nyolc mutációja van az új koronavírusnak amerikai kutatók szerint

MTI

2020. március 31., kedd 12:23

A vírusokhoz hasonlóan az új koronavírus is mutálódik, már nyolc törzse van világszerte - közölték amerikai szakemberek.

 

A jó hír azonban az, hogy ezek a mutációk nem veszélyesebbek az eredeti vírusnál - mondta Trevor Bedford, akinek Nextstrain.org nevű honlapja követi a vírus genomját azon minták alapján, amelyeket szerte a világból megküldtek nekik. Az új mutációk azonban számos információval szolgálnak a kutatóknak.

A kutatók azóta vizsgálják az új koronavírus genomjait, hogy az először terjedt át állatról emberre a közép-kínai Vuhan egyik vadállatpiacán múlt év őszén.

"A kérdésre, hogy genetikailag változik-e, a válasz egyértelmű igen" - mondta Marc Liptsitsch, a Harvard Egyetem epidemiológusa. "A kérdés az, hogy van-e ezáltal bármilyen fontos változás a vírus fertőzőképességét illetően vagy más az ember számára fontos dolgot illetően" - tette hozzá.

A megjelenő törzsek csak egy kicsit eltérőek, nincs változás gyilkosságát illetően - mondták a szakemberek.

"A megfigyelt mutációs ráta - havonta két mutáció megjelenése - teljesen normális a többi vírushoz hasonlóan. Az influenzának és a náthának hasonló mutációs rátái lehetnek, sőt influenza esetében akár egy kicsit gyorsabb is lehet új mutáció megjelenése - magyarázta Bedford.

MTI

 

x
Rendkívüli hír