2019. február 24.,
vasárnap, Mátyás napja

Már Hongkongot ostromolja Manghut

Hír TV

2018. szeptember 16., vasárnap 12:53, frissítve: vasárnap 13:23

Elérte Manghut névre keresztelt trópusi vihar Kína partjait is, miután legkevesebb 25 halálos áldozatot követelt az előző napokban a Fülöp-szigeteken. A Manghut a legerősebb tájfun, amely idén eddig lecsapott a délkelet-ázsiai térségre.

Vasárnap reggelre elérte Kína délkeleti partjait a Manghut. A tájfun esőfüggönnyel és szélviharral érkezett, ahogy két nappal ezelőtt a Fülöp-szigetekre is. Hongkongban százan sérültek meg a hirtelen lecsapó viharban, a tartomány vezetői a legmagasabb szintű, vörös riasztást adták ki a természeti katasztrófahelyzet miatt. A kínai hatóságok arra kérték a lakosokat, hogy maradjanak az épületekben, hogy a 130 kilométeres sebességű szélben szálló törmelékek ne tudjanak sérüléseket okozni.

„Reggelizés közben hallottunk egy robbanáshoz hasonló zajt, majd felpattantunk az asztaltól. A portaszolgálat közölte velünk, hogy a vihar felfeszítette a hotel főbejárati ajtaját. Egy kicsit most a szobaablakaink miatt aggódunk” – mondta egy hongkongi turista.

Hongkongban a közlekedés teljesen leállt, az üzletek és a szolgáltatások is zárva tartanak. Története során először a közeli Makaó kaszinói is bezártak. 800 nemzetközi légijáratot kellett törölni, ami azt jelenti, hogy 100 ezer utas rekedt a metropoliszban.

A Fülöp-szigeteken a Manghut pusztításában 25-en vesztették életüket, és óriási károkat okozott a termésben és a lakóépületekben is. A földcsuszamlások és a leszakadt vezetékek miatt több terület megközelíthetetlen, így a károkat még nem tudták teljes körűen felmérni.

A Mangkhut – annak ellenére, hogy folyamatosan szelídűl – a térséget idén eddig elért trópusi viharok közül a legerősebb volt.