2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Már Erdélyt is elérte a kór

Hetek óta a koronavírus határokon átívelő szélsebes terjedése tematizálja a világsajtót. Miközben napról napra nő az újabb fertőzötteket jelentő országok száma, a médiatudósítások hozzájárulnak a félelemnek a járványnál is gyorsabb terjedéséhez. Mindeközben Erdélyt is elérte a kór, Babiš cseh kormányfő pedig szót emelt az ottani élelmiszer-felvásárlások indokolatlansága nyomán. A WHO tegnap estére a nagyon magas szintre emelte a globális veszélyeztetettséget.

  • Már Erdélyt is elérte a kór

Nelu Tătaru, a román egészségügyi minisztérium államtitkára tegnap tudatta, hogy egy 45 éves, Máramaros megyei férfit a kolozsvári, illetve egy 38 éves, Temes megyei nőt a temesvári járványkórházban kezelnek. Ezzel Erdélyben is megjelent a koronavírus. Mindkét beteg Olaszországban járt az elmúlt hetekben, de olyan helyeken, ahol nincsenek érvényben rendkívüli egészségügyi intézkedések.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója tegnap bejelentette: a szervezet magasról nagyon magasra emelte a járvány globális veszélyszintjét. Szavai szerint aggasztó a megbetegedések és az érintett országok számának növekedése. Michael Ryan, a WHO sürgősségi programjainak igazgatója hírügynökségi jelentések szerint ehhez Kína példájára hivatkozva hozzátette: korlátozó intézkedésekkel határozottan meg lehet állítani a járványt. Miközben világszerte több mint 83 ezer ember fertőződött meg, mintegy háromezren – főleg Kínában – meghaltak, és a statisztikák azt jelzik, hogy a betegek valamilyen módon mind kapcsolatba hozhatók Olaszországgal vagy Iránnal. Olaszországban tegnap estére 21-re emelkedett a halottak és 800 fölé a fertőzöttek száma. Iránban pedig legkevesebb 210-re nőtt a halottak száma a BBC forrásai szerint, ami ugyanakkor jóval magasabb adat a hivatalosan közöltnél.

Az olasz kormány a médiát hibáztatja a pánikhangulat terjesztéséért, a hatóságok emiatt úgy döntöttek, kommunikációs stratégiát váltanak, és a továbbiakban csak naponta egyszer közlik hivatalosan a koronavírusos betegek számát, elkerülve ezzel, hogy a sajtóban tovább fokozódjon a hangulatkeltés. Az olasz sajtó viszont emlékeztetett, hogy Giuseppe Conte kormányfő a fertőzöttek számának hirtelen megugrásakor olyan válságülést tartott, amely az amerikai elnökök rendkívüli háborús vagy nemzetbiztonsági helyzetben összehívott tanácskozásait idézte. Azóta Conte nem nyilatkozik az egészségügyi helyzetről, kizárólag a polgári védelem vagy az egészségügyi tárca ad információkat. Az olaszországi helyzet mindenesetre javul, legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy Lombardia tartomány bejelentette, hétfőtől a tervek szerint ismét látogatható lesz az eddig lezárt milánói dóm, bár misét továbbra sem mutatnak majd be. Már mérlegelik az oktatás újraindítását is az érintett térségekben, és a vesztegzár alatti településeken is enyhíthetik az óvintézkedéseket.

Andrej Babiš cseh kormányfő szerint Prága minden eshetőségre fel van készülve, ezért pánikra nincs semmi ok, és indokolatlan az utóbbi napokban rendkívüli módon megugrott élelmiszer-felvásárlás. A nagy csehországi élelmiszerboltláncok jelentései szerint a héten legalább napi harminc-negyven százalékkal megnövekedtek a lakossági élelmiszer-vásárlások. Sokféle tartós élelmiszer tűnik el a boltok polcairól. A cégek azt állítják: áru­hiány nem fenyeget, de problémák vannak az üzletek kiürülő polcainak folyamatos feltöltésével, írta a távirati iroda

A koronavírus terjedésével kialakuló globális hisztériában a média szerepe nem elhanyagolható. Elemzők szerint a legnagyobb gond az, hogy bizonyos orgánumok a saját narratívájukat alátámasztva veszik ki részüket a hírversenyből, amely az elmúlt hetekben maga alá temette a globális hírszolgáltatást. A vezető sajtóorgánumok szinte futószalagon gyártják az újabb és újabb elemzéseket, a koronavírus iránti fokozott érdeklődés pedig – a médiumok gazdasági érdekeitől nem független – hatásvadász címeket eredményez, miközben a laikus olvasó magára marad a tartalmak szelektálásában. A CNN amerikai hírtelevízió minapi kommentárjában úgy fogalmaztott: „veszélyes fordulatot vesz Trumpnak az igaz­sággal szembeni háborúja, amikor a média koronavírusról szóló ­tudósításait támadja”. Ezzel hangulatkeltésre használta az amerikai elnöknek a hisztéria csillapítására tett megnyilvánulásait.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Már a hajós forgalmat is ritkítaná a főpolgármester + videó

Tízezer hajós és még ennél is több turizmusban dolgozó megélhetése kerülne veszélybe, ha Karácsony Gergely kitiltja a hajók nagy részét a Dunáról. A Duna-parti Építési Szabályzat tervezett módosítása szerint a jövő évtől tiltanák ki a hajókat a legtöbb kikötőből. A 24 kikötő több mint felét pedig megszüntetnék.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!