2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:10

Külföld

Már elfogása napján felakasztották volna

Indiában felakasztották a 2008-as mumbai merénylet egyetlen élve elfogott elkövetőjét. A 25 éves férfit augusztusban másodfokon is bűnösnek találták, és jogerősen halálra ítélték háborús cselekmények, emberölés, összeesküvés és terrorizmus bűntettében. A határozatot szerda reggel hajtották végre, miután az indiai államfő elutasította az elítélt kegyelmi kérvényét. Utoljára nyolc éve volt kivégzés a dél-ázsiai országban.

Pakisztáni fegyveresek Mumbaiban 2008. november 26–29. között összehangolt támadást hajtottak végre. A 10 fős kommandó vérfürdőt rendezett India pénzügyi központjában, két luxusszállodában, egy étteremben, a főpályaudvaron és egy zsidó központban. A terrorakcióban több mint 160-an haltak meg, 300-an pedig megsebesültek. Az akciónak az indiai különleges egységek vetettek véget, a csoport egyetlen életben maradt tagját augusztusban jogerősen halálra ítélték. A határozatot négy évvel a történtek után most hajtották végre.

„Kegyelmi kérvényt nyújtott be, amelyet elutasított az elnök. Ma reggel fél nyolckor Adzsmal Kaszabot felakasztották” – jelentette be a Raosaheb Ramrao Patil, Maharashtra állam belügyminisztere.

Egyesek későinek tartják a 25 éves férfi kivégzését. „Elégedettek vagyunk az akasztásról szóló döntéssel, de sokára történt meg. Elfogása napján meg kellett volna történnie. Ha azt a pénzt, amelyet ráköltöttek, egy szegény családnak adják, akkor ők egész életükben megélnek belőle” – mondja egy helyi lakos.

A támadásban érintett vendéglő tulajdonosa szerint az akasztás nem hozza vissza a merénylet áldozatait. „Az anyagi veszteséget mindig lehet pótolni, csak az emberi életeket nem. Két pincéremet, három külföldi és három helyi vendéget veszítettünk itt el. Hogyan változik meg ezután családjaik élete? Ezeket a dolgokat nem lehet megváltoztatni” – fogalmazott Fahrad Jehani.

Az indiai kormány a pakisztáni Laskar-i-Taiba radikális iszlamista csoportot tette felelőssé a merényletért, erről bizonyítékokat is küldött Iszlámábádnak, hogy felelősségre vonhassák a felelősöket, de eddig az ügyben nem született ítélet, 7 személy ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!