2023. 02. 08. Szerda Aranka napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Háború Ukrajnában 04:40

Külföld

Már egy hete tüntetnek a MOGYE-ért

Már egy hete tiltakoznak a román oktatási minisztérium előtt a MOGYE-n működő magyar tannyelvű oktatás hátrányos megkülönböztetése ellen. Király András (RMDSZ) szerint fölösleges a minisztériumnál tüntetni, hiszen a fizetős helyek eloszlásáról az egyetem önállóan dönt.

Egy hete tüntetnek a román oktatási minisztérium előtt az egyenlő számú román és magyar felvételi helyért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az őszi felvételik előtt az egyetem nem biztosított tandíjköteles helyeket a magyarok számára. Később húsz helyet jóváhagytak, de a tiltakozók szerint még így is súlyosan diszkriminálják a magyar nyelven felvételizőket.

MOGYE: a magyar tagozat oldaná meg a kérdést

Az áprilisban hatalomra került szociálliberális kormány első intézkedése volt, hogy megtagadta a magyar nyelvű intézetek felállítását a Marosvásárhelyi Orvos- és Gyógyszerészeti Egyetemen. Az RMDSZ nyomására a Mihai Razvan Ungureanu vezette román kormány kiadott egy határozatot, amely önálló magyar és angol nyelvű kar létrehozásáról rendelkezett. Ezt a kormányrendeletet az egyetem megtámadta a bíróságon, amely fel is függesztette.

A Szociálliberális Unió (USL) úgy vette át a hatalmat, hogy április végén megbuktatta az Ungureanu-kormányt bizalmatlansági indítvány benyújtásával, amelyben egyebek között a MOGYE ügye is szerepelt. Az egyetem egy neve elhallgatását kérő magyar oktatója azt mondta: a tanintézmény szenátusában több mint kétharmados román többség van, amely tudatosan igyekszik tovább növelni a román tagozat fölényét a kétnyelvű egyetemen.

Király András, az ellenzéki RMDSZ oktatási államtitkára azt mondja, fölösleges a minisztériumnál tüntetni, hiszen a fizetős helyek eloszlásáról az egyetem önállóan dönt. „Azon lehet vitatkozni, hogy mi a sok vagy mi a kevés. Nekünk is az volna a célunk, hogy minél többen tanulhassanak, de a törvényes rendelkezéseket ebben a pillanatban nem úgy alkalmazzák, ahogy alkalmazniuk kellene" – mondta a politikus. Az államtitkár szerint ezt a kérdést is a magyar tagozat létrehozása oldhatná meg végérvényesen, amit a román tanügyi törvény is előír. Az oktatási intézmény román többségű szenátusa viszont halogatja a kérdést, miközben olyan egyetemi chartát fogadott el, amiben nem szerepel a magyar főtanszék létrehozása.

Első kézből tájékozódott Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu román oktatási miniszter az egyetem magyar oktatóinak azt ígérte, hogy jövőre megoldják a magyar beiskolázási keret miatt felmerült panaszokat. Ecaterina Andronescu szerdán informális találkozón fogadta a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar tagozatának küldöttségét, hogy első kézből tájékozódjék a magyar orvosképzéssel kapcsolatos elégedetlenségről.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Megdőlt a baloldali mantra

Vezércikk: Megdőlt a baloldali mantra

A baloldali kampányfinanszírozási botrány már annyira bűzlik, mint zebratetem az afrikai napsütésben. Nehezen érthető, hogy a folyton jogállamiságot kutató brüsszeli bürokraták hogyan tudják befogni annyira az orrukat, hogy semmit se érezzenek belőle.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Karácsony Gergely Brüsszelbe, Jámbor András Amerikába utazott

Karácsony Gergely Brüsszelbe, Jámbor András Amerikába utazott

Karácsony Gergely nem tud arról, hogy a baloldal külföldi finanszírozása sérti a jogállamiságot és, hogy jelenleg is vizsgálat folyik az ügyben. Erről a főpolgármester beszélt Brüsszelben, aki a kampánya idején Münchenben találkozott Alexander Sorossal. Néhány nappal később pedig meg is érkezett az első utalás a baloldal számára Amerikából.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!