2024. 05. 11. Szombat Ferenc napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Már 24 áldozata van a Nate-nek, és még erősödni fog

2017. október 7., szombat 09:03, frissítve: szombat 10:34

Huszonnégyen haltak meg a latin-amerikai országokon végigsöprő, Nate nevű trópusi viharban. Costa Ricában, Nicaraguában és Hondurasban utakat és hidakat mosott el a víz, de házak is összedőltek. Több mint 40 ezer otthonban nincs áram. A vihar az Egyesült Államok déli partvidéke felé halad, és a tenger fölött várhatóan hurrikánná erősödik.

A Nate trópusi vihar nyomában szakadó eső miatt hatalmas áradás sújtja a latin-amerikai országot. A vihar helyi idő szerint csütörtökön csapott le a térség országaira, Nicaraguában, Costa Ricában és Hondurasban vagy 30 centi eső esett. A víz sok embert magával sodort, lakóházakat öntött el. Az utakat kidőlt fák és földcsuszamlások tették járhatatlanná, háztartások ezrei maradtak áram és élelem nélkül a karibi térségben.

„Az ár szinte mindenét elvitte az embereknek, a otthonukat. Reggeliztek, de ebédre már nem volt mit enniük, mert mindent elvett tőlük. Bármilyen segítségnek örülünk, mert sok gyerek sír az éhségtől és a szomjúságtól. És idősek is” – mondta Claribel Espinoza.

Közben a vihar már az Egyesült Államok déli partjai felé halad. Az emberek megkezdték a felkészülést. A hatóságok attól tartanak, hogy a Mexikói-öböl fölött hurrikánná erősödve éri el a szomszédos Louisiana államot.

„A meteorológiai szolgálat szerint a Nate kelet felé halad, és hurrikánra figyelmeztet óránként 80 kilométeres széllökésekkel. Szombaton este éri el Louisiana partját, majd várhatóan trópusi viharrá szelídül” – mondta Mitch Landrieu, New Orleans polgármestere.

A városvezető elővigyázatosságból elrendelte az alacsonyabban fekvő települések kiürítését, és szombat estétől kijárási tilalom lesz érvényben. Rendkívüli állapotot rendeltek el Mississippi és Alabama déli, tengerparti vidékein és Florida délnyugati részén is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!