2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Manninget hiába mentették föl a legsúlyosabb vádpont alól

A legsúlyosabb vádpont alól felmentették, de így is több mint száz év börtönt kaphat a WikiLeaksnek szivárogtató Bradley Manning. Az amerikai közlegény a vád szerint 2009-ben és 2010-ben titkos diplomáciai adatokat adott át Julien Assange-nak.

Csak kémkedett és lopott, de nem játszott össze az ellenséggel Bradley Manning. A hadbíróság ezzel a döntésével a WikiLeaksnek szivárogtató közlegényt felmentette a legsúlyosabb vád alól, de 19 másikban bűnösnek találta. Az ellenséggel való összejátszás azért merült fel korábban vádként, mert Oszama bin Laden pakisztáni búvóhelyén megtalálták a Manning által kiszivárogtatott dokumentumok egy részének másolatát. Manning elmondása szerint azért adta át a titkos adatokat a WikiLeaksnek, mert le akarta rántani a leplet az afganisztáni és iraki háború kegyetlenségeiről.

„Nyilvánvaló, hogy az utóbbi években jelentős ellenállás tapasztalható az amerikai kormány autoriter viselkedése és a nemzetbiztonsági extremizmus ellen. Bradley Manning állítólagos tette ennek részét képezi, és csak reakció a bántalmazásokra. Edward Snowden tevékenysége is a nemzetbiztonsági extremizmus ellen irányul” – közölte Julian Assange, a WikiLeaks alapítója.

Hősként ünneplik Manninget

Annak ellenére, hogy Bradley Manninget a legsúlyosabb vádpont alól felmentették, 136 éves börtönbüntetésre is számíthat. Hívei ugyanakkor hősként ünneplik és szabadon bocsátását követelik. – Bradley már több mint három éve börtönben van, és szeretném, ha tudná, hogy sokan támogatják, és nagyra becsülik azért, amit tett – fogalmazott egy baltimore-i híve.

Manning-hívek a bíróság épülete előtt
Manning-hívek a marylandi Fort Meade bíróság épülete előtt – Fotó: Europress/AFP


Manninget 2010-ben tartóztatták le Irakban. A Bagdad mellé beosztott katonának hozzáférése volt az USA titkosított katonai és diplomáciai titkainak egy részéhez. Később kapcsolatba lépett Julian Assange-zsal, aki meggyőzte, hogy adja ki neki a dokumentumokat. Így kerültek a WikiLeakshez az iraki és afganisztáni jelentések, valamint a diplomáciai táviratok. Manning operatív információkat is kiadott az amerikai haderőről és az Amerikát segítő emberekről. De feltehetőleg így került ki az a videó is, amelyen látszik, hogy egy helikopterből több civilt lelőnek, többek közt a Reuters egyik újságíróját. Az ügyét júniusban kezdte tárgyalni a hadbíróság.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!