2024. 05. 30. Csütörtök Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Magyaroszág és a Dominikai Köztársaság megvédi polgárait az illegális migrációtó + videó

Magyarország és a Dominikai Köztársaság szövetségre lépett annak érdekében, hogy a képmutató nemzetközi nyomásgyakorlás ellenére is megvédjék polgáraikat az illegális migráció veszélyeitől - jelentette ki a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Santo Domingóban.

  • Magyaroszág és a Dominikai Köztársaság megvédi polgárait az illegális migrációtó + videó

"Ugye a nemzetközi liberális mainstream itt és otthon is azt hangoztatja, hogy a migráció jó dolog, és gyakorlatilag azzal etetik a világot, hogy a migráció az csak pozitív hatásokkal jár az emberiség számára" - mondta.

"Mi azonban, akik közvetlenül szembesülünk a kihívásokkal, Magyarország és a Dominikai Köztársaság is, jól tudjuk, hogy a migráció nem lehetőséget, hanem veszélyt jelent, súlyos fenyegetést jelenthet és jelent a nemzetbiztonságra is" - folytatta.

"A migrációnak olyan biztonsági kockázatai vannak, mint például a terrorfenyegetettség erősödése, a szervezett bűnözés elterjedése, a drogkereskedelem fokozódása, vagy ahogy látjuk Nyugat-Európában, a párhuzamos társadalmak kialakulása" - tette hozzá.

Majd fontosnak nevezte az illegális migráció drámai hatásaival közvetlenül szembesülő országok közös kiállását ez ügyben a nemzetközi liberális mainstreammel szemben.

"És világossá kell tenni azt is, hogy a migráció az nem emberi jog, tehát nincsen olyan emberi jog, hogy migráció, azonban olyan emberi jog van, hogy mindenki a saját hazájában békés és biztonságos életet élhessen" - fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy minden országnak szuverén joga annak eldöntése, hogy kiket enged be a határain, kikkel hajlandó együtt élni vagy épp kikkel nem. "Ezt a szuverén jogot egyetlen országtól, így Magyarországtól és a Dominikai Köztársaságtól sem veheti el senki" - szögezte le.

Kiemelte: minden kormánynak kötelessége megvédeni saját polgárai biztonságát, ezért Magyarország és a Dominikai Köztársaság szövetségre lépett annak érdekében, hogy megóvják polgáraikat az illegális migráció veszélyeitől még a "képmutató nemzetközi nyomásgyakorlással szemben is".

Ennek kapcsán emlékeztetett, hogy egyik ország sem fogadta el a globális migrációs paktumot az ENSZ-ben, Magyarország pedig kerítést épített, míg a Dominikai Köztársaság falat húz fel a határára.

"Nem fogadjuk el az illegális migrációval kapcsolatos nemzetközi nyomásgyakorlást (.) És a határaink megsértését a szuverenitásunkkal szembeni támadásnak tekintjük" - figyelmeztetett.

"Közösen valljuk azt, hogy a nemzeti érdek mindig az első, hogy mindenkinek tiszteletben kell tartania a szuverenitásunkat, hogy a migrációt nem menedzselni, hanem megállítani kell, és mindenki, aki ránk akarja kényszeríteni ennek ellenkezőjét, az szembe megy a mi nemzeti érdekeinkkel" - közölte.

Majd hozzáfűzte, hogy mindez jó alapot biztosít a kétoldalú kapcsolatok új dimenzióba helyezéséhez.

A miniszter végül diplomáciatörténeti eseménynek nevezte a látogatását a Dominikai Köztársaságban, rámutatva, hogy soha nem történt korábban magas szintű kapcsolatfelvétel, így nem került sor magyar külügyminiszteri vizitre sem a karibi szigetországban.

"Idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolat felvételének 40. évfordulóját, tehát itt volt az idő arra, hogy kapcsolatainkban szintet lépjünk" - jelentette ki, majd arról számolt be, hogy ezért a nap folyamán hat megállapodást is aláírtak.

Aláhúzta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom az elmúlt tíz évben 9,5-szeresére bővült, ami kiváló alap a gazdasági együttműködés fejlesztéséhez, így e közös célkitűzésről is megegyezést fogadtak el.

Emellett megállapodást írtak alá a magyar vízgazdálkodási technológiák felhasználásáról, egy politikai konzultációs mechanizmus felállításáról, a diplomata- és szolgálati útlevelekkel rendelkezők kölcsönös vízummentességéről, a diplomáciai képzési együttműködésről, valamint arról, hogy innentől évente öt dominikai hallgató tanulhat ösztöndíjjal hazánkban - tájékoztatott.

Forrás: MTI / HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben Londonban

Négyen megsebesültek egy utcai lövöldözésben London egyik keleti városrészében. A Scotland Yard csütörtöki tájékoztatása szerint egy kilencéves kislányt életveszélyes sérülésekkel szállítottak kórházba a helyszínről.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!