2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Magyargyűlölő volt titkosrendőrt neveztek ki államtanácsossá

Nyíltan magyargyűlölő, volt titkosrendőrt nevezett államtanácsossá Lodovic Orban román kormányfő. Valentin Bretfelean az RMDSZ szerint tudatosan törekedett a magyar közösség életének megnehezítésére. Akadályozta a nyelvi jogok és gyülekezési jog érvényesítését, a magyar többségű önkormányzatok működését és meghurcolta a magyar nyelvű oktatásért kiálló szülőket is.

  • Magyargyűlölő volt titkosrendőrt neveztek ki államtanácsossá

Valentin Bretfeleant karácsony előtt nevezte ki államtanácsossá Ludovic Orban román kormányfő. Bretfelean egykor hírszerzőtisztként dolgozott, de törvénytelenségek miatt eltávolítottak a szolgálattól. Ezután a marosvásárhelyi önkormányzatnak alárendelt helyi rendőrség vezetőjévé nevezték ki, amit tíz éven át vezetett.

A magyar politikusok értékelése szerint személyes küldetésének tekintette a magyar közösség életének megkeserítését, a nyelvi jogok és gyülekezési jog érvényesítésének akadályozását.

Többször is akadályozta az autónómiapárti magyar tüntetések megrendezését. Meghurcolta azokat a szülőket is, akik kiálltak a magyar nyelvű oktatásért Marosvásárhelyen. Zaklatta a magyar többségű önkormányzatokat, tetemes bírsággal sújtva a székely zászló kihelyezőit. A kétnyelvű utcanévtáblákat illegális reklámnak minősítette, és tetemes bírságot rótt ki a civil aktivistákra, akik ilyeneket helyeztek ki, amit a bíróság később jogerős ítéletben érvénytelenített. Bretfelean mégis személyes sikerének tekintette a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésének megakadályozását, amiről a székelyföldön élő románok civil szervezeteinek tanácskozásán ő maga beszélt.

Lodovic Orban miniszterelnök kinevezésével a Traian Basescu volt elnök vezette Népi Mozgalom Pártnak tett gesztust, mivel Bretfelean ennek a pártnak a marosvásárhelyi elnöke lett. A kormányfőnek a stabil kormánytöbbség biztosítása érdekében van szüksége a nacionalisták támogatására.

A kolozsvári Krónika magyarfalónak nevezi a felfelé buktatott volt rendőrt. A Székely Hírmondó pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy a magát liberálisnak tartó Ludovic Orban az idegengyűlölő Bretfeleant jó hazafinak, szolgálatait pedig nélkülözhetetlenek tartja, ezt mutatja a kinevezés.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!