2020. május 28.,
csütörtök, Emil, Csanád napja

Magyar politikusok felelősségét is vizsgálják Úzvölgye kapcsán

Hír TV

2019. szeptember 5., csütörtök 18:50

Pénzbüntetéssel és bűnvádi eljárással is sújthatják az úzvölgyi megemlékezésen részt vett erdélyi magyar elöljárókat, amennyiben helyt ad a román nacionalista szervezetek beadványának az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács. Az uszítással és román-ellenességgel vádolt magyar politikusok szerint mindez csak figyelem elterelés, amellyel törvénytelen tetteket pórbálnak elfedni.

Korodi Attila parlamenti képviselő úgy véli, koholt vádakkal terelik el az Úzvölgyében végrehajtott törvénytelen tettekről a figyelmet román fundamentalista szervezetek. A múlt hétfőn az úzvölgyi osztrák-magyar katonatemetőben megtartott megemlékezést követően ugyanis számos székelyföldi elöljárót feljelentettek az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.

Tánczos Barna szenátor úgy látja minden oldalról támadni próbálják a magyar közösséget.

Akár bűnvádi eljárást is maga után vonhat az uszítás vádja, amennyiben az Országos Diszkriminációellenes Tanács helyt ad a román szervezetek beadványának.

A Diszkrimináció-ellenes Tanács meghallgatásra idézte be a magyar politikusokat, akik átiratokban ismertetik álláspontjukat a június 6-i úzvölgyi incidensekről. Továbbá dokumentumokkal bizonyítják azt is, hogy hogyan készítették elő a közösségi médiában a magyarellenes ultrák a botrányt a Craiova-Budapest Honvéd labdarúgó mérkőzés végjátékában.

Hír TV