2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:40

Külföld

Magyar Levente: Az ukrán fél méltányolja, hogy Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává

A magyar-ukrán kapcsolatok fejlesztéséről, a vitás kérdések megoldásáról tárgyalt Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Andrij Szibiha ukrán külügyminiszterrel Kijevben.

  • Magyar Levente: Az ukrán fél méltányolja, hogy Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává

Magyar Levente az MTI-nek pénteken elmondta: 2022 februárja, az orosz-ukrán háború kitörése óta harmadszor járt Ukrajnában. Ukrajna külügyminiszterével és három másik minisztérium helyettes vezetőjével tekintették át a magyar-ukrán együttműködés legfontosabb területeit.

"Ez egy gazdag együttműködés, annak ellenére, hogy a napirendet sokszor bizonyos kérdéseken való viták dominálják, a háttérben nagyon komoly munka folyik azon, hogy a magyar-ukrán kapcsolatok folyamatosan erősödjenek olyan fontos területeken mint például az energetika" - mondta az államtitkár.

Hozzátette: Magyarország vált Ukrajna legnagyobb villamosenergia beszállítójává, ami egy kritikus időszakban, amikor Ukrajna energetikai infrastruktúrájának nagy része romokban van a háború miatt, nagyon felértékelődik, és ezt az ukrán fél méltányolja.

Az ukrán fél újra elmondta, hogy biztosítja az Ukrajna felől érkező, Magyarország számára stratégiailag fontos olajszállítások zavartalanságát - mondta Magyar Levente.

Az államtitkár közölte, hogy tárgyalt az ukrán oktatási miniszterhelyettessel, akivel évek óta dolgoznak a kárpátaljai magyarok oktatási helyzetével kapcsolatos kérdések megoldásán.

Történtek bizonyos jogkorlátozások, amiket Budapest nem tudott szó nélkül hagyni - jegyezte meg.

Dolgoznak a problémák megoldásán, vannak részeredmények, áttörést még nem sikerült elérni, de érdemi előrelépésre lehet számítani, ami elvezethet oda, hogy a kisebbségi kérdéskör már nem gátolja a kapcsolatok előremozdulását - mondta az államtitkár.

Hozzátette: tárgyaltak arról is, miként lehet az Ukrajna felől Magyarországon keresztül az Európai Unió felé vezető közlekedési kapcsolatokat fejleszteni. Ez Ukrajna számára meghatározó kérdés, hiszen a háború miatt a kelet felé vezető útvonalak lezárultak, valamint a légiforgalom teljes korlátozása miatt felértékelődött a közúti infrastruktúra minősége, áteresztőképessége. Fontos, hogy Magyarország - miután az egyik legfontosabb útvonal Ukrajna számára Nyugat-Európa irányában - elvégezze azokat a fejlesztéseket, amelyek ezen csatornákat tovább tudják bővíteni. Tárgyaltak vasút- és közös autópálya-fejlesztésről, újabb határátkelőhelyek megnyitásáról, meglévők fejlesztéséről, nyitvatartásának meghosszabbításáról. Ehhez az átfogó csomaghoz közvetlen európai uniós finanszírozásra lesz szükség, hiszen ez milliárdos, de akár több milliárd eurós programmá áll össze.

Magyar Levente elmondta: tárgyalt az elnöki hivatal helyettes vezetőjével, Kárpátalja korábbi kormányzójával, akivel kiválóak a kapcsolatok, s így már a legmagasabb szinten tudja segíteni a magyar-ukrán kapcsolatokat.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!