2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hírek

Következik:

Radar 17:10

Külföld

Magas rangú politikusok haltak meg az etiópiai harcokban

Három magas rangú tigréi politikus, köztük Etiópia volt külügyminisztere vesztette életét szerdán az afrikai ország Tigré tartományában dúló harcokban - közölte az etiópiai hadsereg.

  • Magas rangú politikusok haltak meg az etiópiai harcokban

A bejelentés szerint az összecsapásokban Szejum Meszfin mellett megölték Aszmelas Voldeszelasszié egykori frakcióvezetőt és Abaj Cehajét, a szövetségi ügyekért felelős tárca volt vezetőjét.

A három megölt politikus az etióp kormány ellen tavaly fellázadt Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) központi bizottságának volt a tagja.

A bejelentés szerint öt másik tisztségviselő és katonatiszt fogságba esett.

A térségben november elején robbantak ki a harcok, miután a kormány szerint - a Tigré tartományt részben uraló - TPLF fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és vannak civil áldozatok is. A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok miatt.

Abij Ahmed etiópiai miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a hadseregnek sikerült teljesen ellenőrzése alá vonnia Tigré tartomány székhelyét, Mekelét, amivel véget ért az offenzíva utolsó fázisa is. A szakadárok mindazonáltal nem tették le a fegyvert, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) pedig a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a tartomány több körzetében továbbra is rossz a biztonsági helyzet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!