2024. 02. 27. Kedd Edina napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Külföld

Macron népszerűsége tovább zuhan, nem enged a sárgamellényeseknek

Emmanuel Macron kijelentette, nem enged a tüntetőknek és nem változtat az energetikai politikáján a szélsőséges csoportok nyomására. A két hete tartó tüntetéssorozat és a hétvégi rendőri összecsapások a francia gazdaságra is hatással vannak és az elnök népszerűsége is csökkent.

  • Macron népszerűsége tovább zuhan, nem enged a sárgamellényeseknek

Először állt kamerák elé a francia elnök, hogy reagáljon a két hete tartó tüntetésekre. Az úgynevezett sárgamellényesek mozgalma a bejelentett üzemanyagadó emelések ellen tiltakozva vonult az utcákra Franciaország-szerte. Múlt szombaton a Párizsban összegyűlt mintegy 8 ezer tüntető barikádokat gyújtott fel és kirakatokat tört be, és az elnök távozását követelte. A kivonult rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be ellenük. Emmanuel Macron televíziós beszédjében elmondta, megérti a polgárok haragját és küzdelmeit, de nem hajlandó vandálok előtt meghajolni és módosítani a megújuló energiahasználatot segítő politikáján.

„Alapvetően a konklúzió amit az elmúlt napok történéseiből levonok az az, hogy nem szabad változtatnunk a politikai irányzatunkon, mert az helyes és szükséges. Változtatni kell azonban az eljárásunk módján, hiszen számos polgár úgy érzi, hogy ezt a politikát fentről szabják ki rájuk, a szabályok megváltoztatásával vagy adók emelésével, ami viszont nem mindig hozott számukra megoldást” – mondta Macron.

A francia elnök hozzátette: el kell kerülni a kétsebességű Franciaország kialakulását, ahol a peremvidéken élők életszínvonala elmarad a többiekétől. Javaslatot tett arra, hogy a globális olajárak függvényében három havonta felülvizsgálják az üzemanyagok adóját.

A sárgamellényesek azonban nem elégednek meg az ajánlattal. Első alkalommal hallgatták meg a mozgalom egyik tagját a környezetvédelmi miniszter hivatalában, ám elmondása szerint nem kapott világos választ, és szerinte nem érezhető, hogy a kormánynak szándékában állna az állampolgárok helyzetének javítása.

„Azt mondták, hogy megpróbálják továbbadni az üzenetünket, de semmi konkrétumot nem kaptunk. Elmondtuk, hogy mik az érzéseink az elnök televíziós beszédével kapcsolatban, és hogy a francia embereket nem győzte meg. Ez pedig egyre inkább felbosszantja a sárgamellényeseket odakint” – mondta Eric Drouet.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az elnök törekszik a párbeszédre, és szeretné bevonni az embereket a döntéshozásba.

„Tisztában vagyunk vele, hogy nem feleltünk meg minden elvárásnak az elmúlt 18 hónapban, és vannak problémák. Problémák, amik már régóta fennállnak, és természetesen eltökéltek vagyunk abban, hogy megtaláljuk a megoldást” – mondta Francois De Rugy.

A tüntetők ugyanakkor bejelentették, hogy jövő vasárnap is utcára vonulnak. Az események hatására Emmanuel Macron népszerűsége rohamosan csökken, sokan úgy érzik, az elnök eltávolodott a polgároktól.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Magyar szakemberek és orvosok utaztak Csádba

Csádba utaztak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) szakemberei, valamint civil orvosok csoportja egy humanitárius segítségnyújtó program keretében - hangzott el a TV2 reggeli műsorában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!