2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Külföld

Macron a politikai projektként felfogott Európa építését szorgalmazta

A közös politikai projektként felfogott Európa építését szorgalmazta kedden a krakkói Jagelló Egyetemen tartott beszédében Emmanuel Macron francia elnök, elutasítva az Európai Unió szűkítését a közös piacra és a személyek szabad mozgására.

  • Macron a politikai projektként felfogott Európa építését szorgalmazta

Macron a kétnapos lengyelországi látogatása zárónapján mondott beszédet Krakkóban. A lengyel-francia kapcsolatokból kiinduló, több mint egy óra hosszat tartó beszédében úgy értékelte: ma újra kell meghatározni az európai egységet és "Európa szuverenitását". Ebben az összefüggésben bírálta, hogy az európaiak az utóbbi években nem politikai projektnek tartották földrészüket, "piacként kezelték", előtérbe került a közös piac és a szabad mozgás elve.

Hangsúlyozta: csak a politikai projektként felfogott, egységes Európa lesz képes szembesülni a jelenkor kihívásaival.

Macron szerint újra át kell gondolni, "miben áll Európa egysége és sokszínűsége". Ebben a vonatkozásban beszélt a demográfiai kérdésekről, úgy látva: a népességfogyás és az elöregedés "új európai válságot készít elő". Szerinte a legnagyobb demográfiai problémákkal küzdő országokban a legjobban fejlődik "a populizmus, a szélsőségek". Negatív jelenségként megemlítette a fiatalok, a jól képzettek kiszivárgását, különösen a kelet-európai országokból.

Beszélt arról is, hogy nem szabad beleegyezni Európa gyengítésébe, Lengyelország pedig "nem zárkózhat be Európa előtt". Rámutatott a lengyeleknek az európai értékek iránti vonzalmára, mely értékek közül kiemelte az 1789-99-es francia forradalomhoz kötődő egyenlőséget és szabadságot. Aggodalmának adott hangot, hogy Lengyelország "távol kerülhetne az olyan értékektől, amelyek nem felelnek meg neki, például a jogállamiságtól és az európai egység politikai vonatkozásaitól."

A francia elnök szorgalmazta "a közös európai történelmi emlékezet" felépítését, mely emlékezet "nem lesz egyértelmű, egyúttal nem fog megfeledkezni az országok felelősségéről a történelem során elkövetett bűntettekért. A közös emlékezet Macron szerint azért fontos, hogy "ne váljunk a múlt foglyaivá, hogy ne temetkezzünk be a gyűlöletbe, a nacionalizmusba".

Úgy látta: Európát nem lehet felépíteni, "ha újraírjuk, meghamisítjuk történelmét, függetlenül attól, melyik ország, melyik párt az ilyen hamisítás szerzője". Aggodalmát fejezte ki afelől, hogy "megjelenik a nemzeti emlékezet képződménye". Lengyelországban "vannak kísérletek, hogy kitöröljék az 1989-et" - jelentette ki, utalva feltehetőleg arra, hogy többen a kommunista rezsimmel való kompromisszumnak értelmezik az 1989-es lengyel kerekasztal-tárgyalásokat. Macron szerint "Magyarországon is fennáll annak kísértése, hogy újraírják a 20. századi történelmet, Oroszország pedig újraértelmezné a második világháborút, a lengyeleket terhelné háborús bűntettekkel".

Előző napi, a lengyel politikai vezetőkkel folytatott egyeztetéseket követő varsói felszólalásaihoz hasonlóan Macron kiállt a NATO részeként felfogott közös európai védelem mellett, szorgalmazta az Európai Unió és Oroszország közötti politikai párbeszédet, és Párizs segítségét ígérte a jelenleg szénalapú lengyel energetika transzformációjában.

Andrzej Duda lengyel elnök keddi varsói sajtóértekezletén kitért arra, hogy Macron előző nap javasolta az úgynevezett weimari háromszög (Franciaország, Lengyelország, Németország) csúcstalálkozóját. Az 1993-ban létrehozott formátum vezetői utoljára 2013 ültek össze. Duda közlése szerint Macron július 14-én, Párizsban szervezné a találkozót.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

Európai-szinvonalú húsüzem látja el az országot + videó

A Regnum a SPAR Magyarország saját húsüzeme. A cég ilyet elsőként és egyedüliként hozott létre az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok közül. Az elmúlt két évtized során komoly fejlődésen ment keresztül a vállalat, több mint 8 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Teherán válasza a történtekre + videó

Teherán válasza a történtekre + videó

Arról, hogy hogyan reagált Teherán a történtekre és milyen a biztonsági készültség Izraelben Breuer Péter közel-kelet szakértő, a Heti TV tulajdonosa élőben beszélt a Híradóban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!