2020. április 3.,
péntek, Buda, Richárd napja

Ma kezdődik a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia

MTI

2020. február 14., péntek 06:41

Ma kezdődik az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC), a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma.

A vasárnapig tartó tanácskozás központi témájának az úgynevezett Westlessness (Nyugat nélküliség) jelenségét választották a szervezők. A műszóval azt a helyzetet írják le, hogy a Nyugat országai - az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió tagországai - egy sor nemzetközi ügy és válság esetében nem tudnak közös stratégiát kialakítani, és így átengedik a terepet más hatalmaknak, szereplőknek.

A konferencia Frank-Walter Steinmeier német államfő, korábbi külügyminiszter előadásával kezdődik péntek délután. A pontos programot csak röviddel a megnyitó előtt közlik, mert a résztvevők listája az utolsó percig változhat. Az viszont biztos, hogy első alkalommal vesz részt a tanácskozáson Emmanuel Macron francia államfő és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, és ismét az amerikai küldöttség lesz a legnépesebb. Lesz köztük három miniszter is, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője, Mark Esper védelmi miniszter és Dan Brouillette energiaügyi miniszter. A törvényhozás tagjainak csoportját Nancy Pelosi házelnök, demokrata párti politikus vezeti.

Az idei MSC-re mintegy 500 politikai, katonai, gazdasági vezetőt, szakértőt és civil aktivistát várnak. A meghívottak között van Sebastian Kurz osztrák kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök, Asraf Gáni afgán és Ilham Aliyev azeri elnök, és további bő 30 állam-, illetve kormányfő.

A konferencián hagyományosan több tucat külügyminiszter vesz részt. Visszatérő vendég például Szergej Lavrov orosz és Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, új vendég Vang Ji kínai és Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter.

A résztvevők biztonságára 3900 rendőr ügyel. A konferenciával összefüggésben kilenc demonstrációt tartanak, felvonulást hirdetett a többi között a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nevű klímavédelmi mozgalom.

MTI