2024. 05. 31. Péntek Angéla, Petronella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Ma kezdődik a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia

Ma kezdődik az 56. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencia (MSC), a biztonságpolitika első számú nemzetközi fóruma.

  • Ma kezdődik a müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia

A vasárnapig tartó tanácskozás központi témájának az úgynevezett Westlessness (Nyugat nélküliség) jelenségét választották a szervezők. A műszóval azt a helyzetet írják le, hogy a Nyugat országai - az Egyesült Államok, a NATO és az Európai Unió tagországai - egy sor nemzetközi ügy és válság esetében nem tudnak közös stratégiát kialakítani, és így átengedik a terepet más hatalmaknak, szereplőknek.

A konferencia Frank-Walter Steinmeier német államfő, korábbi külügyminiszter előadásával kezdődik péntek délután. A pontos programot csak röviddel a megnyitó előtt közlik, mert a résztvevők listája az utolsó percig változhat. Az viszont biztos, hogy első alkalommal vesz részt a tanácskozáson Emmanuel Macron francia államfő és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, és ismét az amerikai küldöttség lesz a legnépesebb. Lesz köztük három miniszter is, Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője, Mark Esper védelmi miniszter és Dan Brouillette energiaügyi miniszter. A törvényhozás tagjainak csoportját Nancy Pelosi házelnök, demokrata párti politikus vezeti.

Az idei MSC-re mintegy 500 politikai, katonai, gazdasági vezetőt, szakértőt és civil aktivistát várnak. A meghívottak között van Sebastian Kurz osztrák kancellár, Mark Rutte holland miniszterelnök, Asraf Gáni afgán és Ilham Aliyev azeri elnök, és további bő 30 állam-, illetve kormányfő.

A konferencián hagyományosan több tucat külügyminiszter vesz részt. Visszatérő vendég például Szergej Lavrov orosz és Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter, új vendég Vang Ji kínai és Szubrahmanjam Dzsaisankar indiai külügyminiszter.

A résztvevők biztonságára 3900 rendőr ügyel. A konferenciával összefüggésben kilenc demonstrációt tartanak, felvonulást hirdetett a többi között a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) nevű klímavédelmi mozgalom.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Vezércikk - Lezajlott a tíz az egy ellen vita + videó

Tizenegy EP-listát állító párt listavezetője vívott szópárbajt. Boros Bánk Levente, Szabó László és Fricz Tamás elemezték a vitán elhangzottakat. Valóban EP-vitát láttunk? Hiszen semmi más nem hangzott el, mint amit az elmúlt 14 évben hallottunk? Vajon, melyik ellenzéki politikus tudta bizonyítani, hogy jobban Orbán-ellenes, mint a másik?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!