2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Külföld

Ma folytathatja ülésszakját a brit parlament

Folytatja ülésszakát a londoni parlament, miután a brit legfelsőbb bíróság törvénysértőnek ítélte az alsóház felfüggesztését. Boris Johnson szeptember elején kapta meg II. Erzsébet királynő jóváhagyását arra, hogy több mint egy hónapra felfüggessze a parlamentet. Ezt most semmisnek minősítette a legfőbb brit bírói testület.

  • Ma folytathatja ülésszakját a brit parlament

Történelmi ítéletet hozott a brit legfelsőbb bíróság. Először döntött politikai jellegű ügyben. A testület megítélése szerint a parlamenti ülés felfüggesztése alkotmányossági hatásai miatt bírósági úton elbírálható.

Ezt követően John Bercow,az alsóház elnöke tett bejelentést a parlament épülete előtt.

"Az egyértelmű döntés fényében felkértem a parlamenti hatóságokat a testület újbóli összehívására. Miután a felfüggesztés törvénytelen és semmisé nyilvánították, az alsóház munkájának folytatására kell felkészülni. Különösképpen olyan lépésekre kértem az eljáró hatóságokat, amelyekkel biztosítható, hogy a képviselőház holnap ülésezzen és ezt 11 óra 30 perckor megtegye."

- mondta John Bercow, a londoni Alsóház elnöke.

A parlament működésének visszaállításáról szóló hír New Yorkban érte Boris Johnson miniszterelnököt, ahova az ENSZ-közgyűlése miatt érkezett.

"Igen, nyilvánvalóan ez egy olyan döntés, amit tiszteletben fogunk tartani, elfogadjuk a jogi folyamatot. De azt kell mondjam, hogy nagyon komolyan nem értek egyet ezzel és azzal sem, amire az ítéletét alapozta a bíróság. Nem hiszem, hogy igazuk van. De folytatjuk a munkát és természetesen a parlament újra összeül majd - mondta a brit kormányfő, aki szerint a bíróság megnehezíti dolgát, hogy országa számára új kilépési megállapodást alkudjon ki az Európai Unióval."

- tette hozzá Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke.

Az alsóház ülésszak lezárását és október 14-ével új törvényhozási évad elkezdését Boris Johnson kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél. A brit miniszterelnök arra hivatkozott, hogy kormánya az öt hetes szünet alatt dolgozza ki a következő ülésszakra tervezett intézkedéseket.

Kritikusai szerint azonban a parlament munkáját akadályozta meg közvetlenül a Brexit október 31-i határideje előtt, hogy a törvényhozás szerepét csökkentse a brexit folyamatában. És lényegében ezt mondta ki most a legfelsőbb bírói testület is - két hét után véget vetve a parlamenti szünetnek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!