2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Elveszett illúziók

Következik:

Poltikai hobbista 21:25

Külföld

Luxemburg vonakodik együttműködni

Újabb négy EU-tagállamot érinthet az adóelkerülési botrány. Az Európai Bizottság azt feltételezi, hogy a brit, a belga, a máltai és a ciprusi kormányok adópolitikája révén egyes cégek jogosulatlanul kevesebb adót fizethettek. Közben megindult a csaknem 600 céget érintő luxemburgi adóparadicsommal kapcsolatos eljárás, a nagyhercegség hatóságai azonban vonakodnak megküldeni a kért dokumentumokat.

Újabb négy ország adózási gyakorlatát kezdte vizsgálni az Európai Bizottság – erősítette meg a Hír Televízió brüsszeli tudósítójának Margrethe Vestager versenyügyi biztos szóvivői hivatala. A brit, a belga, a máltai és a ciprusi kormánytól információkat kértek, ez azonban még nem jelent hivatalos vizsgálatot. Jelenleg négy konkrét esetben folyik nyomozás, ahol Brüsszel azt feltételezi, indokolatlanul kaptak kedvező adózási lehetőséget nagyvállalatok. Írországban és Hollandiában egy-egy, Luxembourgban pedig két multinacionális cég különmegállapodását vizsgálják.

Margrethe Vestager szerint ezeknek az eljárásoknak a jövő év közepén lehet vége, az ott szerzett tapasztalatokat pedig felhasználják a legalább 548 céget érintő luxembourgi adóelkerülési botrány elemzésekor. „Nagyon jó és nyitott a munkakapcsolatunk Luxemburggal” – mondta az illetékes biztos. Hozzátette azonban azt is, hogy „az Európai Bizottság még nem kapta meg azokat az információkat, amelyeket a botrány kirobbanása óta kértek a nagyhercegség hatóságaitól”.

Jean-Claude Juncker az elmúlt két évtizedben miniszterelnök és pénzügyminiszter is volt Luxembourgban, sokáig párhuzamosan betöltötte mindkét tisztséget. Korábban azt mondta, minden a jogszabályoknak megfelelően történt, a gondot szerinte az jelentette, hogy az unióban nincs egységes adózás. Bizottsági elnökként Juncker már azt szorgalmazza, hogy ebbe az irányba kell elmozdulni. A miniszterelnöki székben őt követő Xavier Bettel viszont már ellene van az egységes adópolitikának és a közös adókulcsnak. Az adóbotrány miatt jövő héten csütörtökön bizalmi szavazás lesz a négy hete hivatalba lépett Juncker-bizottsággal szemben az Európai Parlamentben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!