2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Külföld

Líbia a polgárháború szélére sodródott

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa felszólította Halifa Haftár tábornokot, hogy azonnal hívja vissza a főváros elfoglalására indított csapatait. A Líbia keleti felét ellenőrző hadúr a nemzetközi közösség által elismert kormányt akarja megdönteni. Líbiában 2011-óta káosz van, amit az Iszlám Állam mellett az embercsempészek is kihasználnak.

  • Líbia a polgárháború szélére sodródott

Megindította csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására a Kelet-Líbiát uraló hadúr. Halifa Haftár tábornok csapatai ellenállás nélkül jutottak el a nyugati országrész központjába, Tripoli körzetébe. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa zárt ajtók mögött tanácskozott a líbiai válságról.

A testület közleményét Christoph Heusgen német ENSZ-nagykövet ismertette a zárt tanácskozás után.

A Biztonsági Tanács tagjai aggodalmuknak adtak hangot a Líbia stabilitását fenyegető katonai műveletek miatt. A tanács felszólította a Líbiai Nemzeti Hadsereget, hogy állítsák le az offenzívát. De ugyanerre szólítjuk fel az összes érintett felet, máskülönben nem lehet politikai megoldást teremteni a konfliktusra

- közölte az ENSZ-székházban a német diplomata.

António Guterres ENSZ-főtitkár Bengáziba utazott, hogy személyesen bírja rá a tábornokot a fegyvernyugvásra.

Tripoli azért fontos Haftár számára, mert itt székel az a kormány, amelyet a nemzetközi közösség az ország törvényes kormányzatának ismer el. A tripoli kormány azonban csak névleg igazgatja az országot, még Tripoli környékén sem tudja fenntartani a rendet.

Ezt a káoszt használta ki az Iszlám Állam, amely több elhagyatott körzetben is átvette az uralmat. A zavarosban halásznak az embercsempészek is, akik Líbiát a Fekete-Afrikából induló, Európába tartó illegális migráció legfontosabb tranzitközpontjává tették.

Líbiában 2011 óta tart a káosz. Akkor döntötte meg az amerikaiak támogatta brit-francia szövetség Moammer Kadhafi hatalmát. Líbiában Oroszország több milliárd dollár értékű befektetéseket bukott el emiatt.

A nyugati hatalmak azzal vádolják Moszkvát, hogy ők támogatják Haftár tábornokot, mert benne látják azt az erős kezű vezetőt, aki erővel egyesíteni tudja Líbiát, és aki hajlandó lenne visszaengedni az orosz cégeket Líbiába. Az orosz elnök szóvivője Dmitrij Peszkov tagadta, hogy Oroszország katonai segítséget adna a tábornoknak.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!