2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Lezárul a vesszőfutás: Kavanaugh tagad

Tagadja bűnösségét a szexuális zaklatás vádjában Donald Trump legfelsőbb bíró-jelöltje. Brett Kavanaugh a szenátusi meghallgatáson azt mondta: soha nem követett el olyat, amivel vádolják. Kavanaugh jelöléséről pénteken szavaz az amerikai szenátus.

  • Lezárul a vesszőfutás: Kavanaugh tagad

Dühös nők menete a washingtoni Capitolium előtt. A tüntetők egészen Legfelsőbb Bíróság épületéig vonultak, hogy tiltakozzanak Donald Trump főbíró-jelöltje, a szexuális zaklatással vádolt Brett Kavanaugh kinevezése ellen.

Kavanaugh akkor kerülhet be a 9 tagú testületbe, ha előbb az őt meghallgató szenátusi igazságügyi bizottság, majd maga a szenátus is bizalmat szavaz neki. A törvényhozás felsőházában egyelőre republikánus többség van, de ez, az ügy kimenetelétől függően, a novemberi félidős választásokon megváltozhat – ahogy erre a tüntetők is utaltak.

„Dühösek vagyunk, fel vagyunk háborodva. Sokan viseljük ezt a kabátot, mert higgadtan is tudunk gondolkodni. Közeleg a november” – mondta Linda Sarsour, palesztin-amerikai, feminista aktivista, a Nők Menetének korábbi vezetője.

Kavanaugh bizottsági meghallgatásán az őt zaklatással vádoló nő részletesen beszámolt a 36 évvel ezelőtti eseményekről, amelyek állítása szerint drasztikusan befolyásolták az életét.

„Zene szólt a hálószobában. Vagy Brett, vagy Mark felhangosította. Az ágyra löktek, és Brett rám feküdt. Elkezdett fogdosni. Kiabáltam, remélve, hogy valaki meghallja, és próbáltam elhúzódni tőle, de túl nehéz volt. Brett fogdosott és megpróbált levetkőztetni. Azt gondoltam, meg fog erőszakolni. Próbáltam segítségért kiáltani, de Brett a számra tapasztotta a kezét. Ettől ijedtem meg a legjobban, és ez volt a legtartósabban hatással az életemre” – mondta történetét Christine Blasey Ford.

A főbíró-jelölt könnyeivel küszködve tartotta meg nyitóbeszédét.

„Nem kérdőjelezem meg, hogy dr. Fordot szexuálisan zaklathatta egy személy valahol valamikor. De én sosem tettem ezt, sem vele, sem mással. Én nem ez vagyok. Nem ez voltam. Ártatlan vagyok. Nem akarok rosszat dr. Fordnak vagy a családjának. Egyik este a feleségem és a lányom imádkoztak érte. A lányom ötlete volt. Nagyon bölcs dolog egy 10 évestől. Nem akarunk rosszat” – idézte lányát Kavanaugh, aki később ugyanakkor indulatos vitába keveredett az őt faggató demokrata szenátorokkal.

„Nem, nem, nem! A középiskolai teljesítményemről fogok beszélni, miközben maga gúnyolódik velem” – tiltakozott a vádak ellen.

A bizottság várhatóan pénteken megtartja a már korábban kitűzött szavazást, a Szenátus pedig a jövő héten voksol Kavanaugh kinevezéséről. Donald Trump szerint főbíró-jelöltje erőteljes, őszinte és meggyőző volt a meghallgatáson, és továbbra is kiáll Kavanaugh mellett, akit szerinte a demokraták lejárató kampányának áldozata. Időközben két másik nő is nyilvánosan megvádolta a férfit azzal, hogy még diákévei idején molesztálta őket. Kavanaugh ezeket a vádakat is tagadja.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!