2020. március 28.,
szombat, Gedeon, Johanna napja

Lezárták a Sixtus-kápolnát

2013. március 5., kedd 21:15, frissítve: kedd 21:55

Kora délután lezárták a látogatók előtt a Sixtus-kápolnát. A termet a pápaválasztó gyűlésre készítik elő. A konklávé pontos időpontját még nem tudni. Várhatóan szerdán döntés születhet. Ehhez azonban valamennyi választásra jogosult bíborosnak Rómában kell lennie.

Évente ötmillióan látogatnak el a Sixtus-kápolnához, a turisták azonban most hiába várakoztak a Vatikáni Múzeum előtt. A termet lezárták, a pápaválasztó gyűlésre készítik elő. – Ez egy szükséges intézkedés, nincs mit tenni. Az egyháznak új pápára van szüksége – nyilatkozta egy német turista.

Zárva van a Borgia-lakosztály és a modern vallásos művészeti gyűjtemény is. – Ez most egy történelmi pillanat, ezért érthető is a Vatikán döntése – magyarázta egy amerikai turista.

A konklávé kezdetének időpontjáról még nincs döntés. A bíborosok hétfő óta egyeztetnek a Vatikán ügyeiről. A döntéshez az kell, hogy valamennyi választásra jogosult bíboros Rómában legyen. Egyelőre azonban vannak még hiányzók. A bíborosok addig is egy üzenetet küldtek a lemondott pápának, Castel Gandolfóba.

„A bíboros atyák összegyűltek a Vatikánban, hogy előkészítsék a pápaválasztó konklávét. Egyúttal köszönetüket fejezik ki a katolikus egyházért tett áldozatos és példamutató munkájáért. A bíboros atyák imádkoznak Önért, és arra kérik Ön is imájával segítse a konklávé munkáját” – olvasta fel az üzenetet a Vatikán sajtótitkára.

Az új pápa személyéről folyamatosak a találgatások. A napokban például több óriásplakát is megjelent Róma belvárosában. A hirdetmények az olasz választási kampányt idézik. A képeken az egyik esélyes jelölt, a ghánai Turkson bíboros fotója látható. A plakát alján pedig egy beikszelt pápai jelkép, amely a helyes döntésre buzdítja a választásra jogosult egyházi méltóságokat.

Forrás: Hír TV