2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Letartóztattak egy férfit a svédországi késes támadással összefüggésben

Őrizetbe vettek egy körözött férfit a dél-svédországi Helsingborgban elkövetett késes támadással összefüggésben - közölte a helyi rendőrség szerdán.

  • Letartóztattak egy férfit a svédországi késes támadással összefüggésben

A férfit kedd éjjel fogták el a szomszédos Dániában - tette hozzá Peter Kjallkvist rendőrségi szóvivő.

A hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik a helsingborgi támadást, de a gyanúsított indítéka egyelőre tisztázatlan.

Az áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, a helyi zsidó közösség aktív tagja és szervezetének titkára. Kedd reggel támadták meg, miközben munkába tartott.

A helsingborgi és a malmöi zsidó közösség vezetése hatósági értesülésekre hivatkozva elmondta: semmi nem utal arra, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt volna.

A rendőrség fokozott erőkkel van jelen Helsingborg zsidó negyedében, de nem tud róla, hogy veszély fenyegetné a közösséget. A város zsidó közössége alig száz tagot számlál.

Reuven Rivlin izraeli államfő elítélte a támadást, és közleményében azt írta: az eset újra felhívta a figyelmet arra, hogy "a holokauszt távolodó emlékképe nem fogja megvédeni a ma élő zsidó közösségeket".

"Minden erőnkkel küzdeni fogunk az antiszemitizmus ellen, és felszólalunk az ilyen rettenetes incidensek ellen" - szögezte le Rivlin.

Az izraeli külügyminisztérium korábbi információi szerint az elkövető egy muzulmán férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg. Az izraeli külügyi tárca jelezte: diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!