2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Budapest retró 1. 03:00

Külföld

Leszavazták az amerikai kémtevékenység korlátozását

Leszavazta az amerikai képviselőház azt a módosító javaslatot, amely korlátozta volna az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség titkos adatgyűjtési tevékenységét. A vita során a képviselők egy része azzal érvelt, hogy a program szükséges Amerika biztonságának fenntartásához – ráadásul szerintük a beszélgetések tartalmát nem rögzítették. Az ügynökség egyik korábbi alkalmazottja viszont nemrég ezzel ellentétes információkat közölt.

Továbbra is az eddigi gyakorlat szerint folytathatja az Európára is kiterjedő titkos adatgyűjtési tevékenységét az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, miután az amerikai képviselőház leszavazta a szigorítást célzó módosító javaslatot.

A beadványt Justin Amash republikánus párti képviselő nyújtotta be. Célja az volt, hogy az ügynökség a jövőben ne gyűjthessen adatokat olyan amerikai polgárok telefonhívásairól, akik nem veszélyeztetik a nemzet biztonságát. „Nagyon egyszerű, miért vagyunk ma itt? Azért, hogy megvédjük az alkotmány negyedik módosítását, hogy megvédjük minden egyes amerikai magánéletét” – fogalmazott a republikánus képviselő.

A képviselők többségét azonban nem győzték meg Amash érvei – a republikánusok mellett a demokraták egy része is az adatgyűjtés fenntartása mellett kardoskodott.


„Ezt a programot többször is engedélyezte a Kongresszus, és kiterjedt felügyelet mellett működik. Ez egy életképes eszköz arra, hogy megvédjük a nemzetünket. Emlékezzenek arra, hogy szeptember tizenegyedike részben azért történhetett meg, mert nem tudtuk összekötni az információkat. Emlékezzenek arra is, hogy csak telefonjegyzékeket, telefonszámokat rögzítenek, nem beszélgetéseket” – érvelt Dutch Ruppersberger demokrata képviselő.

Más képviselők szintén erősen bagatellizálták az ügynökség által folytatott adatgyűjtést. „Gondolják csak meg, egy telefonkönyvben több információ van mindegyikünkről, mint abban az adatbázisban, amiről most beszélünk – mondta Michele Bachmann. – A telefonkönyvben benne van a nevünk, a címünk, a nemzetbiztonsági ügynökség adatbázisában nincs benne” – tette hozzá a republikánus képviselő.

Az ügynökség egyik korábbi magas rangú hivatalnoka nemrég ezzel ellentétesnek tűnő információkat közölt.
„Nem igazán hiszem, hogy őszinték, amikor azt mondják, hogy nem vesszük fel a beszélgetéseiteket, vagy nem olvassuk el az e-mailjeiteket” – mondta William Binney, az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség korábbi tisztviselője.

A képviselőház végül kis többséggel, 217:205 arányban szavazta le az ügynökség tevékenységét korlátozni kívánó beadványt. A brit The Guardian napilap szerint a szoros eredmény azt jelzi, hogy a Kongresszusban is egyre nagyobb haraggal figyelik a szervezet amerikai adatgyűjtését.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

A rafahi menekülttábor lakóinak élete a tét + videó

Több mint egy millió civil élete kerül veszélybe, ha Izrael megkezdi a rafahi menekülttábor ostromát. Bár a zsidó állam már elfogadta a támadás tervét, az amerikai elnök még bízik abban, hogy sikerül a Hamászt meggyőzni a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!