2024. 05. 27. Hétfő Hella napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Lesz brit EP-választás, de az új EB-elnökről már London nem dönthet

A brit kormányfő elfogadta az Európai Tanács javaslatát az Egyesült Királyság kilépési dátumának elhalasztásáról. A 27-ek október 31-éig adtak haladékot a szigetországnak a Brexit-folyamat lezárására. Theresa May azt mondta, az ország a lehető leghamarabb ki fog lépni a Közösségből. Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója Híradónkban számolt be a részletekről és a lehetséges forgatókönyvekről.

  • Lesz brit EP-választás, de az új EB-elnökről már London nem dönthet

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és tizenhét tagállam 2020-ig történő halasztást javasolt, de Franciaország – mint, ahogy Zöldhegyi Katalin, a Hír TV brüsszeli tudósítója fogalmazott – bekeményített. Emmanuel Macron francia államfő ragaszkodott a legfeljebb júniusi időponthoz, vagyis a rövid határidőhöz. Végül megszületett az október 31-i kompromisszumos javaslat.

Franciaországnak az volt a kikötése, hogy innentől kezdve az Egyesült Királyság nem szólhat bele az európai uniós költségvetési tárgyalásokba.

Zöldhegyi Katalin ismertetése szerint október 31-e azért is fontos dátum, mert akkor jár le a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság megbízatása, vagyis London már nem vehet részt az új európai bizottsági elnök személyéről szóló szavazásban, amihez minősített többség kell. Nagy-Britannia nem állíthat uniós biztost sem.

Az október 31-i dátum azt is jelenti, hogy Nagy-Britanniának meg kell tartania a május végén esedékes európai parlamenti választásokat. Ugyanakkor, ha május 22-ig a brit parlament alsóháza ratifikálja a Brexit kilépési megállapodást, akkor nincs szükség EP-választásra szigetországban. Zöldhegyi Katalin hozzátette: ha nincs ratifikáció és nem lenne EP-választás sem, akkor az azt jelentené, hogy Nagy-Britannia kötelezően és automatikusan kilép az Európai Unióból, ez viszont megállapodás nélküli kiválást jelentene.

 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

Orbán Viktor: Hajrá, Alexandra! + videó

A mostani főpolgármester úrnak a tudása az leértékelődött az elmúlt időszakban. Ő egy dolgot tud, azt jól tudja, kötözködni a kormánnyal – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!