2019. november 20.,
szerda, Jolán napja

Leslie tombol a partokon

Hír TV

2018. október 14., vasárnap 16:18, frissítve: vasárnap 20:47

Brutális vihar tombolt Portugália partjainál. A Leslie névre hallgató hurrikán miatt 27-en sérültek meg, és legalább hatvan embernek pedig el kellett hagynia lakhelyét. A hurrikán szeptember közepe óta kavargott az Atlanti-óceán felett, és partra érve már trópusi viharként folytatta útját. Útját Spanyolország felé folytatta, ahol Zamora településen óránkénti száz kilométeres sebességű szelet mértek.

175 km/h-s sebességgel söpört végig a Leslie névre hallgató hurrikán Portugália partjainál. Az erős szél fákat tört ki, és vezetékeket tépett le. Több százezren maradtak áram nélkül. Az ítéletidő miatt több mint harminc járatot töröltek a lisszaboni és a portói reptéren. A Lisszabontól 200 kilométerre északra fekvő Coimbra körzetében a legsúlyosabb helyzet. A Leslie hurrikán szeptember közepe óta kavargott az Atlanti-óceán felett. Portugáliára teljes erővel csapott le.

Spanyolország felé gyengült, de Zamora városában még 100 kilométer per órás szelet mértek. A vihar jelentős mennyiségű csapadékot hozott az országba. Bilbaóban és San Sebastianban folyamatosan ömlik az eső.

„Életemben nem láttam még ilyen időjárást itt, de ami Portugáliában van, az még durvább” – mondta ez a helyi férfi.

A baszkföldre látogató turisták rezignáltan vették tudomásul az időjárási viszonyokat. A trópusi vihar Toledón is nyomot hagyott. Az erős szél leszakított egy 100 kilós párkánydarabot a katedrálisból, de szerencsére senki sem sérült meg. A vihar várhatóan hétfőre tovább gyengül és elhagyja Spanyolországot. Franciaország dél-nyugati részén még pusztíthat tovább.