2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Macron megbüntetné azokat, akik nem fogadnak be legális menekülteket

Hír TV

2018. június 23., szombat 21:21, frissítve: szombat 21:23

Pénzügyi büntetéssel sújtaná a francia elnök azokat az uniós tagállamokat, amelyek nem hajlandók menekülteket befogadni. Ausztria visszaállítja az ellenőrzést a Brenner-hágón, ha a németek visszafordítják a migránsokat a határaikról. A hágó az osztrák–olasz határon húzódik, és keresztül vezet rajta a kontinens legforgalmasabb észak–déli kereskedelmi útvonala. Az EU soros elnöki tisztét betöltő bolgárok a vasárnapi, brüsszeli migrációs csúcson az EU külső határainak lezárását javasolják majd. Erről a bolgár miniszterelnök telefonon tájékoztatta Orbán Viktort, aki a visegrádi országok vezetőivel bojkottálja a vasárnapi találkozót. A V4-ek legfőbb kifogása, hogy az egyeztetést az Európai Bizottság hívta össze, nem pedig az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács.

Illegális bevándorlókat szállító busz balesetezett nemrég Horvátországban. 12-en sérültek meg, többségük szír állampolgár volt. Az olasz rendszámú járművet magyar sofőr vezette, aki Bosznia felől tartott Ausztria irányába. Az embercsempészet balkáni útvonala jó példa arra az Európai Unió migrációs biztosa szerint, hogy miért kellene közös és egységes megoldás a bevándorlásra.

– A tagállamok által hozott egyoldalú intézkedések nem csak, hogy nem működnek, de hatalmas károkat is okoznak az EU-nak, ugyanis a schengeni övezet szabad mozgáshoz fűződő jogát veszélyeztetik – nyilatkozta Dimitris Avramoppulos. Azt is ozzátéve, hogy az egyes tagállamok által bevezetett határvédelmi intézkedések az embercsempészeknek generálnak csak ügyfeleket.

A határok lezárása Németországban forró téma az elmúlt hetekben. A kormánykoalíció legkisebb tagja, a bajor Keresztényszociális Unió azt szeretné, ha a rendőrök visszafordíthatnák a határon a papír nélkül érkező migránsokat. Angela Merkel, aki az egykori Kelet-Németországból származik, nem akar határellenőrzést.

– Először a német kormánykoalíción belül kell megegyeznünk a közös álláspontról. Ehhez kapcsolódik a vasárnapi brüsszeli találkozó is. Közös európai álláspontra van szükség, de az egyelőre nincs. A vasárnapi találkozó arra lesz jó, hogy a különösen érintett országokkal végigvegyük a megoldási lehetőségeket – közölte a német kancellár.

A vasárnapi minicsúcsot az Európai Bizottság hívta össze. A 28-ból 16 tagállam képviselteti magát, Magyarország nincs köztük, ahogy a másik három visegrádi ország sincs. 

A francia elnök szerint büntetni kellene azokat az országokat, amelyek nem fogadnak be legális menekülteket.

– Jelenleg is tárgyalások folynak arról, hogy milyen szankciókat lehetne alkalmazni a nem szolidáris tagállamokkal szemben. Én személy szerint támogatom ezt. Nem lehetnek olyan országok Európában, amik anyagilag profitálnak a tagságból, de amikor a migrációról van szó, csak az önző nacionalizmusukról tesznek tanúbizonyságot – üzente Budapestre is Macron.

A magyar kormány másik két követelését, az európai határőrség megerősítését, illetve az Európán kívüli menekülttáborok létrehozását Macron is támogatta. Az észak-afrikai táborok létrehozását Orbán Viktor vetette fel még 2016 őszén. A javaslatot akkor elvetették, most viszont leporolták, bár Egyiptommal, Tunéziával vagy Líbiával sincs egyelőre megállapodás. Észak-Afrikán kívül szóba jöhet még Albánia, amely mellett a NATO-tagság szól.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!