2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Poltikai hobbista

Következik:

Vezércikk 05:00

Oettinger: El kell vetni a kötelező kvóta ötletét

Hír TV

2018. június 23., szombat 10:19, frissítve: szombat 19:43

Végleg elvethetik a bevándorlási kvóták ötletét – ezt az unió költségvetési biztosa mondta egy német lapnak. Günther Oettinger szerint hagyni kell a bevándorlók kötelező, automatikus szétosztását, helyette támogatásokkal kell ösztönözni a tagállamokat a migrációs helyzet önkéntes megoldására.

Az Angela Merkel vezette CDU politikusa azonban azt hangsúlyozta, hogy a kvóta kizárólag akkor kerülhet le a napirendről, ha megállapodnak a bevándorlás másfajta kezeléséről.

Közben a német Spiegel, Angela Merkel pálfordulásáról ír. A véleménycikk szerzője szerint Orbán Viktor következetesen bevándorlásellenes politikájával sikeresen képzett ellenpólust Brüsszellel, Berlinnel és Párizzsal szemben. A hírmagazin azt írja: a német kancellár ma már hasonlóan kemény irányvonalat képvisel a migráció kérdésében, mint a magyar miniszterelnök – a Spiegel a berlini fordulat jelének tartja a július elejére tervezett Merkel–Orbán találkozót is.

Informális csúcs

Vasárnap informális migrációs és menekültügyi munkaértekezletet tartanak Brüsszelben – Magyarország nem kapott meghívót, ahogy több más tagállam sem, vannak azonban néhányan, akik mégis jelezték, hogy ott akarnak lenni a találkozón.

Eredetileg úgy tervezték, hogy csak a frontországok – vagyis Olaszország, Spanyolország, Málta, Görögország –valamint a németek és franciák, a bolgárok és az osztrákok vesznek részt az értekezleten. Később azonban más tagországok, így például Belgium és Hollandia is jelezte részvételi szándékát a találkozón – így összességében 16 kormányfő vesz részt a minicsúcson.

A meghívás lényege, hogy azoknak az országoknak a vezetőit akartak tárgyalóasztalhoz ültetni, akik érdekeltek a menekültkérdés európai megoldásában. Ezt követően azonban változott a kommunikáció, és azt mondták, aki akar, azt részt vehet a találkozón. Orbán Viktor azonban ennek ellenére bejelentette, hogy nem szeretne részt venni a csúcson.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!