2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Európa-szerte gőzerővel keresik a válaszokat a menekültkérdésre

Hír TV

2018. június 22., péntek 18:27, frissítve: péntek 19:46

A német kancellár és az Európai Bizottság elnöke vasárnap gyűjtene ötleteket a migrációban érintett európai országoktól, hogy hogyan reformálják meg a menekültügyi rendszert. Orbán Viktor nem kapott meghívót a tanácskozásra. A miniszterelnök kifogásolta, hogy az egyeztetést nem az Európai Tanács elnöke hívta össze.

Jelenleg egyenruhások ellenőrzik az osztrák német határszakaszt; nem szokványos az ilyen felhajtás a bajorországi csendes átkelőn, de most ott is érezteti hatását a német koalíciós vita. A német belügyminiszter, akit a bajor CSU delegált a szövetségi kormányba azzal fenyegeti a Angela Merkel, hogy ha a kancellár nem talál európai megoldást, akkor visszafordítja a más uniós országban már regisztrált menekülteket a határról. A kiefersfeldeni határátkelőn már ennek a főpróbát tartják.

„Mindkét félnek igaza van, Merkel teljesen jogosan érvel európai megoldás mellett, a belügyminiszter pedig érthető, hogy azt szeretné ha az emberek biztonságban éreznék magukat” – magyarázza a bajor kisváros polgármestere.

Csehország is beleszólt a koalíciós vitába, a cseh miniszterelnök Andrej Babis máris jelezte, hogy követni fogják a német belügyminiszter intézkedéseit. „Ha Seehofer miniszter határellenőrzést vezet be a német–osztrák szakaszon, akkor Ausztria követni fogja a példáját, ezután mi sem tehetünk mást, jobban kell ellenőrizni a határainkat” – érvelt Babis.

Vasárnap Angela Merkel és az Európai Bizottság elnökének javaslatára Brüsszelben informális találkozón készítik elő a migrációban leginkább érintett országok vezetői az uniós menekültügyi reformcsomagot, de erre a magyar miniszterelnök nem kapott meghívót. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában ezt sérelmezte.

„Bár a miniszterelnököket összehívni tanácskozásra az kizárólag a tanács elnökének, Donald Tusknak a joga, most a bizottság hirtelen vasárnapra összehívott egy minicsúcsot” – jegyezte meg a magyar kormányfő.

A vasárnapi találkozó csak informális értekezlet lesz, jövő hét csütörtökön viszont már az állam és kormányfői találkozót tartanak. Erről pedig már Donald Tusk tájékoztatta Orbán Viktort a pénteki budapesti látogatásán. A csütörtöki találkozón ugyanakkor már egy kész forgatókönyvvel várják a kollégáikat a migrációban érintett országok vezetői.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!