2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Maros Zoltán animációsfilm-rendező portréfilmje 03:00

Külföld

Lengyelország választott - rendkívüli műsorfolyam a HírTV-n

Napi aktuális extra a lengyelországi választásokról! Elemzések, tudósítások, élő kapcsolások Varsóból és a Mathias Corvinus Kollégium Központjából, ahol Molnár Péter kollégánk kint van a helyszínen! A stúdióban pedig Stier Gábor, a moszkvater.com főszerkesztője. Műsorvezető: Ferkó Dániel. Csatornánkon kívül a Mandiner is élőben követi nyomon a lengyelországi választás eseményeit!

  • Lengyelország választott - rendkívüli műsorfolyam a HírTV-n

Népszavazást is tartottak

A lengyel társadalom és Európa is 1989 óta követő legkiélezettebb és legfontosabb politikai megmérettetésként tekint a mai voksolásra. Eldől ugyanis, hogy az illegális bevándorlást elutasító, nemzeti szuverenista Jog és Igazságosság párt egymás után harmadszor is kormányt alakít, vagy pedig a Brüsszel által támogatott Donald Tusk vezette tömörülés kerül-e hatalomra. A választással egyidőben népszavazást is tartottak, a többi között a migráció kérdéséről.

Brüsszelben több mint húszezer lengyel adta le szavazatát

Több mint 20 ezer lengyel szavazott Brüsszelben a nagykövetség, a konzulátus és más lengyel állami intézmény székhelyén felállított szavazókörben. A választás az Európai Unió számára is kulcsfontosságú: győz-e és tud-e újra kormányt alakítani az illegális migrációt ellenző Jog és Igazságosság párt, illetve Matuesz Morawiecki miniszterelnök. Brüsszel a Lengyelországnak járó uniós forrásokat - Magyarországhoz hasonlóan- évek óta visszatartja.

Mi a helyzet a külföldi befolyásolási kísérletekkel? 

Érkezett a stúdióba Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ elemzője és Nikola de Lamberterie francia újságíró. 

Ez kevés a kormányalakításhoz

Az eddig kormányzó Jog és Igazságosság párt a szavazatok 36,8 százalékát kapta meg az urnazárás után közölt exit pollok szerint, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció a voksok 31,6 százalékát kapta. 

A tét

A visegrádi országok együttműködése, a V4-ek működése a vasárnapi lengyel választások tétje Magyarország számára - mondta a Hír Televízió műsorában a külügyminisztérium államtitkára. Magyar Levente szerint a közös munka érdemi folytatásához fontos, hogy olyan párt nyerje a választásokat, akivel a magyar kormány együtt tud dolgozni.

A HírTV stúdiójában Yann Yann Caspar jogász-újságíró. 

Nehéz lesz a PiS-nek kormányt alakítani

Az ellenzéki Polgári Koalíció és a szövetségesei többséget szerezhetnek a Szejmben! A stúdióban Csizmadia Tamás, jogász elemző és Stier Gábor, a moszkvater.com főszerkesztője. 

Mandiner is élő műsorral készült

Marad-e a hatalomban a nyolc éve kormányzó Jog és Igazságosság, vagy legyőzi a szivárványellenzék? Október 15-én, vasárnap a lengyelek választanak, de nekünk, magyaroknak is van miért izgulnunk, mert Európa jövője a tét.

Vasárnap este minden szem Lengyelország országgyűlési választására szegeződik Európában – írja a Mandiner. A Jog és Igazságosság (PiS), Jarosław Kaczyński miniszterelnök-helyettessel az élen, 38 százalékon állva vezet a felmérésekben a 30 százalékon álló, Donald Tusk-féle Polgári Koalícióval szemben. Az ellenzék akkor tudna kormányt váltani, ha sikerül háromötödös, minősített többséget szereznie, amivel a köztársasági elnöki vétó érvénytelenné válna. Az izgalmakat fokozza, hogy a parlamenti választás napján népszavazást is tartanak az EU menekültügyi javaslatáról, teszi hozzá a lap.

A fejleményeket a Mandiner Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is élőben követhetik majd este héttől!

Közben a Mandiner arra is felhívja a figyelmet, hogy már hangolnak a sorosista lapok: a lengyel választáson Európa, a szabadság és a demokrácia forognak kockán, írja a Rzeczpospolita. Mint a Mandiner megjegyzi, a választás napjára kimutatta foga fehérjét Lengyelország egyik legolvasottabb lapja, a 40 százalékban közvetetten Soros György egyik alapítványa által birtokolt Rzeczpospolita. A pénteki, „Európa, a szabadság és a demokrácia a tét” c. kiegyensúlyozott vezércikket a napilap főszerkesztője, Bogusław Chrabota jegyzi, s ugyan konkrétan nem nevezi meg, mely pártokra kéri a mai napon nyájas olvasója szavazatát, de azt azért elmondja, hogy kire nem szabad szavazni.

Lengyelországban dől el Európa sorsa – jön Donald Tusk és Jarosław Kaczyński újabb csatája 

De miért fontos számunkra ez a voksolás? Mi a jelentősége Európára és az ukrajnai háború menetére nézve? Ezeket a kérdéseket járja körbe a Mandiner szakértők segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

Szélesvásznú történelem: Moziklip + videó

A Moziklip egy 1987-ben készült magyar zenés szkeccsfilm, amelyet Tímár Péter rendezett. A filmben 18 popzenei és újhullámos előadó mutatkozott be egy-egy klip erejéig. Vincze Lillát és a Varga Miklóst kérdeztük a Szélesvásznú történelemben.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!