2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Lengyel elnökválasztás - A politikai konszenzus hiánya megnehezíti az előkészületeket

Megnehezíti a május 10-re kiírt lengyel elnökválasztás előkészületeit, hogy a járványhelyzetben a politikai erők nem működnek együtt, nem teszik meg a szükséges rendkívüli lépéseket - szögezte le csütörtökön a lengyel országos választási bizottság elnöke.

  • Lengyel elnökválasztás - A politikai konszenzus hiánya megnehezíti az előkészületeket

Tekintettel a választók egészségére, rendkívüli választási eljárásokra van szükség, közülük a legegyszerűbb megoldás a levélszavazás - nyilatkozott Sylwester Marciniak a PAP hírügynökségnek.

Aláhúzta:

a demokrácia megköveteli a választások lebonyolítását, mivel Lengyelországban nem történt meg a katasztrófahelyzet meghirdetése, ami a választások halasztásának előfeltétele. "Mégis a legjobb az lenne, ha a lengyelek dönthetnének (..), személyesen, szavazóhelyiségben akarnak szavazni, vagy levélben"

- tette hozzá.

A jelenleg érvényes május 10-i választási időpontról Marciniak elmondta: a még el nem fogadott jogszabály miatt a szabad választást nem sikerül teljes egészében lebonyolítani. "Ennek oka a politikai erők közötti egyetértés hiánya, miközben a különleges helyzetben különleges lépésekre van szükség"- fejtette ki.

Ezzel a bizottsági elnök arra utalt, hogy a járvány kitörése után a kormánypárt által előterjesztett, a levélszavazást elrendelő törvényt elfogadta ugyan április elején az alsóház, az ellenzéki többségű szenátus viszont nem tűzte azonnal napirendjére. Kihasználva a törvényes 30 napos időhatárt, a szenátusi elnök csak az utolsó lehetséges időpontban, május 6-án bocsátja szavazásra a jogszabályt.

A törvényt a szenátus feltehetőleg elutasítja, vagyis visszaküldi a szejmbe, amely abszolút többséggel újból elfogadhatja. Nem világos viszont, hogyan szavaz az egyik kormánykoalíciós kispárt, az Egyetértés, melynek egyes tagjai ellenzik a május 10-i választási időpontot, hivatkozva a szavazás szerintük problematikus lebonyolítására.

A szenátusi megvitatásra váró jogszabály lehetővé teszi a választás egy- vagy kéthetes elhalasztását is.

Az elnökválasztás fő esélyese a jelenlegi jobboldali államfő, Andrzej Duda.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció jelöltje, Malgorzata Kidawa-Blonska választási kampánya során fokozatosan veszített népszerűségéből, jelenleg negyedik-ötödik helyen szerepel a jelöltek rangsorában.

Kidawa-Blonska és pártszövetségének más vezető politikusai, valamint a posztkommunista pártok jelöltjeként 1989 után megválasztott volt lengyel elnökök, illetve kormányfők az utóbbi napokban a választás bojkottjára hívtak fel. A Szolidaritás mozgalomhoz tartozó volt politikai foglyok viszont nyilatkozatukban óva intettek a májusi választás meghiúsításától, a demokrácia ezzel járó válságától.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!