2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Lemondott a kuvaiti kormány, tovább mélyül a belpolitikai válság

Pár hónappal kinevezése után, kedden lemondott a kuvaiti kormány, tovább súlyosbítva a belpolitikai válságot, amely akadályozza a kulcsfontosságú gazdasági és társadalmi reformok végrehajtását a Perzsa(Arab)-öböl menti országban.

  • Lemondott a kuvaiti kormány, tovább mélyül a belpolitikai válság

Szabáh al-Hálid al-Hamad Ál Szabáh kuvaiti miniszterelnök Misál el-Ahmad al-Dzsábir Ál Szabáh koronahercegnek nyújtotta be a kormány lemondó nyilatkozatát pár nappal a hét második felére tervezett, a kormányfő eltávolítását célzó parlamenti bizalmatlansági szavazás előtt - jelentette a KUNA kuvaiti állami hírügynökség.

Ez már a harmadik kuvaiti kormány az elmúlt másfél évben, amely benyújtotta lemondását.

Az ország védelmi és belügyminisztere már az év elején lemondott a parlamenti ellenzék obstruktív magatartása miatt. Az elmúlt hónapokban a kuvaiti törvényhozók egyre türelmetlenebbül adtak hangot politikai egyet nem értésüknek és a kormánnyal szembeni bizalmatlanságuknak, megkérdőjelezve a népszerűtlen miniszterek legitimitását, és akadályozva a jelentős kormányzati projektek végrehajtását.

Habár az egekbe szökő benzinárak és az Ukrajna elleni orosz háború jelentős bevételhez juttatták az olajban gazdag arab országot, egyben figyelmeztették is a politikai vezetést annak elkerülhetetlenségére, hogy több lábra állítsák a kuvaiti gazdaságot.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a kuvaiti költségvetés hosszú évek után idén ismét többlettel zárhat, az ország bruttó hazai terméke (GDP) 2,7 százalékkal növekedhet.

Az elmúlt években tapasztalt alacsony kőolajárak és a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt az ország folyó fizetési mérlegének hiánya a GDP 16,6 százalékára növekedett. Emiatt a kuvaiti parlament képviselői megakadályozták az államadósság növelését célzó kormányzati törvényjavaslat elfogadását, és a kormány nem használhatta fel a tervezett reformok végrehajtására a kuvaiti szuverén pénzügyi alapban tárolt jelentős állami vagyont, illetve nem szerezhetett további költségvetési bevételt a kuvaiti államadósság növelésével.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Kilenc feldíszített járműből áll a BKV idei ünnepi fényflottája. A járművek december 1-én este indultak útjukra a fővárosban. Öt kilométernyi fényfüzér, 140 ezer energiatakarékos LED-izzó díszíti a járműveket. A fényflotta január 7-ig közlekedik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Javulni látszik Ferenc pápa egészségügyi állapota

Javulni látszik Ferenc pápa egészségügyi állapota

Pár nap után javulni látszik Ferenc pápa egészségügyi állapota. A Magyar Nemzet római tudósítója szerint a katolikus egyházfőnek súlyos hörgőgyulladása volt, amelyet intravénás antibiotikum kúrával kezeltek.
170 ezer fővel növeli a fegyveres erők létszámát Oroszország

170 ezer fővel növeli a fegyveres erők létszámát Oroszország

Mintegy 170 ezer fővel növeli a fegyveres erők létszámát Oroszország. A Kreml honlapján pénteken közzétett rendelet szerint, az eddigi 2 millió 30 ezerről 2 millió 200 ezer főre nő hadsereg állománya, ebből egymillió 300 ezer a katona – számolt be a TASZSZ orosz hírügynökség.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!