2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Lemond a svéd miniszterelnök

Lemond posztjáról a svéd miniszterelnök, miután elismerte pártja választási vereségét. Az exit poll felmérés alapján a baloldali ellenzéki szövetség alakíthat kormányt, de nem lesz többségük a parlamentben. A radikális, bevándorlásellenes párt a skandináv államban is megerősödött.

Két jobboldali ciklus után újra baloldali kormány alakulhat Svédországban. A szociáldemokraták az exit poll eredmények szerint 31 százalékot kaptak. Koalíciós tárgyalást a zöldekkel és a kommunistákkal kezdhetnek, de a baloldali tömbnek így sem lesz többsége a parlamentben. A baloldalt támogató feministák ugyanis nem érték el a bejutási küszöböt. A négy pártból álló jobboldali közösség végül csak 39,7 százalékot kapott, ezért a svéd miniszterelnök lemondott.


A győztes baloldal vezetője szerint nehéz örökséget hagynak rájuk: magas a munkanélküliség, és gyorsan romlanak a diákok tanulmányi eredményei. Stefan Lofven szerint a svédek kinyilvánították, hogy változásra van szükség.

A radikális Svéd Demokraták 13 százalékot szereztek, de koalícióra egyik oldal sem lépne velük. Ennek ellenére vezetőjük úgy véli: rajtuk múlik majd, hogy milyen összetételű kabinet jöhet létre. A bevándorlásellenes erők megerősödése miatt bal- és jobboldalon is aggódnak.

Piaci elemzők most attól tartanak, hogy a gazdasági problémák megoldásához kevés mozgástere lesz egy kisebbségi kormánynak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

A békepárti erők EP-győzelme megállíthatja a háborús pszichózist Nyugat-Európában?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!