2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Lemond a máltai miniszterelnök

Bejelentette lemondását a máltai miniszterelnök. Joseph Muscat a jövő év elején távozik posztjáról. A baloldali politikusra egyre nagyobb nyomás nehezedett az utóbbi napokban mert egy oknyomozó újságíró 2017-es meggyilkolásának ügyében a szálak elérték a kormányát.

  • Lemond a máltai miniszterelnök

Több mint egy hete tartó tüntetéssorozat érhet véget az Európai Unió legkisebb tagországában azzal, hogy ha nehezen is, de meghozta döntését Joseph Muscat. Málta balközép miniszterelnöke és egyben a kormányzó Munkáspárt vezetője a szigetország köztelevíziójában sugárzott beszédében jelentette be, hogy távozik mindkét tisztségéből.

2013-ban lett a dél-európai szigetország kormányfője és 2017-ben is győzött az előrehozott választásokon. Stabil többséggel kormányzott, de Most Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró 2017 októberében történt meggyilkolásának ügye miatt le kellett mondania. A szűnni nem akaró közfelháborodást kiváltó bűnügy szálai elérték a kormányát.

Az előttünk álló időszakban elindítjuk azt a folyamatot, amellyel az országunknak új miniszterelnöke lesz. Ő fogja folytatni ennek a kormánynak az erős felhatalmazással támogatott munkáját, amelyet a 2017 júniusi választáson szerzett. Írásban közlöm a Munkáspárt elnökével, hogy a folyamat január 12-ével indul el. Aznap távozok a párt éléről, és az utána következő napokban le fogok mondani a miniszterelnöki tisztségéről

- jelentette be Joseph Muscat, hangsúlyozva, hogy az ország vezetésében stabilitásra van szükség.

Szerinte az új pártvezető és miniszterelnök megválasztásának folyamata viszonylag rövid lesz, január 12-e után egy hónapon belül megtörténhet. Az újságíró gyilkosait még 2017-ben elfogták, de hogy ki volt a felbujtó, az sokáig nem derült ki. Csak a napokban lett gyanúsított Málta egyik leggazdagabb embere, Yorgen Fenech. A férfi terhelő vallomást tett Muscat volt kabinetfőnökére, aki ezért lemondott. A rendőrség ki is hallgatta, őrizetbe is vették, de végül szabadon engedték, nem emeltek vádat ellene. Muscat kormányának több tagja is lemondott már, úgyhogy a miniszterelnök lemondásával aligha ér véget a máltai belpolitikai válság.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Újabb feljelentés Magyar Péter ellen

Dúró Dórának a parlament folyosóján annyit mondott, kezét csókolom, de nem egyeztetett vele - így reagált Kocsis Máté az atv.hu-nak, miután Magyar Péter azt állította, hogy Kocsis és Dúró rendszeresen egyeztet.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!