2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Külföld

Legyengült, de még így is erős a hurrikán

Legyengült, de még így is 3-as erősségű a Lane hurrikán, ami pénteken halad el a Hawaii szigetek mellett. Az óránként 200 kilométer sebességű vihar miatt áradások és földcsuszamlások kezdődtek, egy tucat út már járhatatlan Hawaii fő szigetén.

  • Legyengült, de még így is erős a hurrikán

Heves széllel, óriáshullámokkal, árvízzel és földcsuszamlásokkal érkezett a Lane hurrikán Hawaii szigetére. A vihar hiába gyengült az elmúlt napokban, még így is 3-as kategóriájú hurrikánnak számít, óránként 180-200 kilométeres sebességű széllel. A hurrikán szeme viszont várhatóan elkerüli a szigeteket.

„A vihar a következő 24-36 órában lassan halad el Nyugat felé Hawaii partjainál. Elkezdett gyengülni, egyre inkább asszimetrikus a formája, de pénteken így is veszélyesen közel fog elhaladni Hawaii mellett” – mondta egy meteorológus.

Donald Trump már a vihar érkezése előtt rendkívüli állapotot rendelt el Hawaiin. Zárva tartanak az iskolák és hivatalok, a lakosságot pedig arra kérték, hogy maradjanak otthon. Az államban 300 ezer turista tartózkodik, őket is arra kérték, hogy ne hagyják el a szállásukat. A kidőlt fák és leszakadt vezetékek miatt már egy tucat út járhatatlan.

„Legfontosabb a biztonság. Ha valaki úgy érzi, hogy otthon nem lenne biztonságban, menjen a hivatalos óvóhelyek egyikére. A szigeten lévő összes óvóhely üzemel” – mondta David Ige, Hawaii állam kormányzója.

Az elmúlt napokban hiánycikk lett az ablakok befedéséhez használt faforgácslap, a palackozott víz és a benzin, miután a vevők megrohanták a boltokat. A katasztrófaelhárítás is feltöltött raktárakkal készül a legrosszabbra.

„Az embereket és a felszerelést is időben elküldtük valamennyi szigetre. Generátorok, üzemanyag, víz és élelmiszer mindenhol rendelkezésre fog állni, és együttműködünk a helyi hatóságokkal a vihar utáni elhárításban” – mondta a katasztrófa elhárítás egyik vezetője.

A hónap elején egy mostaninál erősebb hurrikán is elhaladt Hawaii közelében, de az nem volt olyan közel, mint a mostani. Május óta pedig a vulkánkitörések is mindennaposak a Kilauea vulkánnál.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!