2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Légömbökkel emlékeztek a párizsi terrortámadás áldozataira

Csendes főhajtással és koszorúzással emlékeztek Párizsban a három évvel ezelőtti terrortámadások áldozataira.

  • Légömbökkel emlékeztek a párizsi terrortámadás áldozataira

Az Iszlám Állam terroristái 130 embert öltek meg és mintegy 400-at megsebesítettek az összehangolt fegyveres akciókban. A terrorszervezet közlése szerint azért állt bosszút, amiért Franciaország részt vesz a kalifátusuk elleni nemzetközi katonai akcióban.

 

Százharminc léggömböt eresztettek az égbe Párizsban, a három évvel ezelőtti terrortámadás áldozataira emlékeztek így a francia fővárosban.

„Kitartást kívánok mindenkinek, mert hosszú, hónapokig, évekig tartó bírósági eljárás-sorozat van még előttünk. Mi higgadtan várunk az igazságszolgáltatásra, nem a bosszú miatt, hanem hogy megtörténjen az igazságtétel, és a felelősök megbűnhődjenek” – mondta Arthur Denouveaux, a Párizsi Áldozatok Egyesületének elnöke. 

2015. november 13-án az Iszlám Állam terrorszervezet Európába visszatért, kiképzett fegyveresei koordinált terrortámadásokat hajtottak végre Párizs futball stadionjánál, több étterem és kávézó, valamint egy koncertterem ellen. Ez volt a legtöbb áldozatot követelő tömeggyilkosság Franciaországban a II. világháború óta. 130 halottja és 400 sebesültje volt a terrortámadásnak, amely sokkolta a franciákat és az egész világot.

A terrorkommandó tagjai egy kivétellel mind életüket vesztették, Salah Abdeslam a várhatóan csak 2020-ban induló büntetőperben a támadás logisztikai lebonyolításért felelős dzsihadisták mellett kerül majd a vádlottak padjára. A merényletsorozat megrendelőivel, az Iszlám Állam hét magas rangú vezetőjével már végeztek: 2016 és 2017 között célzott drónos támadásokkal gyilkolták meg őket Szíriában.

A nemzeti megemlékezésen Edouard Philippe francia miniszterelnök és a párizsi polgármester hajtottak fejet a terrorakciók helyszínein. Az egyszerű és rövid megemlékezéseken nem hangzottak el beszédek, csak az áldozatok nevét olvasták fel a koszorúzás során. A francia elnök idén nem vett részt az eseményen.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!