2024. 05. 28. Kedd Emil, Csanád napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Hírek 17:00

Külföld

Légi úton menekítik a lakosságot Kanadában az erdőtüzek miatt

Légi úton menekítették ki kedden a távoli északon élő embereket Kanadában az Északnyugati területek nevű közigazgatási régióból, ahol szükségállapotot is kihirdettek a rekordszámú erdő- és bozóttűz miatt.

  • Légi úton menekítik a lakosságot Kanadában az erdőtüzek miatt

A gyéren lakott régióból a lakosság 15 százalékát, mintegy 6000 embert menekítettek ki. A térségben idén eddig 265 erdőtűz keletkezett, jóval több az elmúlt tíz év 185-ös átlagánál. A régió székhelyén, az északi sarkkörtől 450 kilométerre délre fekvő Yellowknife városban már hétfőn veszélyhelyzetet hirdettek, miután a lángok megközelítették a 20 ezer lakosú települést.

Szinte lehetetlen feladat szárazföldön menekíteni

Kanada-szerte 168 ezer embert evakuáltak a minden korábbi rekordokat megdöntő erdőtűzszezon kezdete óta. A futótüzek eddig 130 ezer négyzetkilométeren pusztították el a növényzetet, okoztak károkat anyagi javakban és létfontosságú infrastruktúrában.

Az Északnyugati területeken, ahol gyakran több száz kilométer választja el egymástól az egyes településeket, nehéz lenne a szárazföldi kimenekítés, ezért légi úton viszik biztonságos helyre a lakosokat. A tüzek miatt létrehozott légihíd működtetésében 120 katona segédkezik. Az országutakat beborító füst miatt autóval nem is nagyon lehet útnak indulni.

Ezernél is több erdő ég Kanadában

A szomszédos Brit Columbia tartományban, ahol ugyancsak sok helyen lángol a növényzet, idén első ízben meghaladta a 40 Celsius-fokot a napi legmagasabb hőmérséklet. Lytton városban, amely két éve egy 49,6 fokos forrósággal járó hőkupolát követően lángok martaléka lett, 41,4 Celsius-fokot mértek kedden.

Kedd esti állapot szerint Kanadában országszerte 1071 erdőtűz ég, ebből 238 az Északnyugati területeken, ami a második legtöbb a Brit Columbiában regisztrált 368 tűzvész után.

Kanadában, amely földrajzi fekvésénél fogva a Föld többi részénél gyorsabban melegszik, az utóbbi években megnőtt a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek száma és erőssége.

Borítókép: CBC

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!