2023. 09. 28. Csütörtök Vencel napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar 00:05

Külföld

Légi úton is menekítik a lakosságot az erdőtüzek miatt a kanadai Északnyugati Területek fővárosából

Az egyre közelebb érő erdőtüzek miatt már több ezren menekültek el a kanadai Északnyugati Területek fővárosából, Yellowknife-ból, a hatóságok légi úton is menekítik a lakosságot.

  • Légi úton is menekítik a lakosságot az erdőtüzek miatt a kanadai Északnyugati Területek fővárosából

A helyi tűzoltóság szóvivője csütörtökön elmondta, hogy az erős szelek szította tűz már 16 kilométerre megközelítette Yellowknife északi határát. A hatóságok elrendelték, hogy pénteken délig ürítsék ki a 20 ezer lakosú várost.

Shane Thompson, az Északnyugati Területek kormányának minisztere egy sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy "a várost nem fenyegeti közvetlen veszély, és a lakosság biztonságosan el tudja hagyni a közutakon és légi úton". Mint hozzáfűzte: ha nem ered el az eső, a hét végére elérheti a tűz Yellowknife-ot.

A tűzoltóság a levegőből ledobott vízzel is próbálkozik a lángok megfékezésével és a tűz terjedésének lassításával.

A hatóságok közlése szerint csütörtökön 10 repülővel 1500 embert szállítottak el a fővárosból, pénteken 22 repülővel további 1800 lakos elszállítását tervezik, és várhatóan még szombaton is indulnak a városból gépek.

Kanadában idén rekordszámú erdőtűz tombolt, jelenleg is több mint ezer erdőtűz ég országszerte, ezeknek több mint a felét még nem tudták ellenőrzés alá vonni.

Az Északnyugati Területeken ebben az évben 268 erdőtűz lángolt és égetett le több mint 21 ezer négyzetkilométernyi területet. Összességében a régió 46 ezer fős lakosságának 65 százaléka lesz érintett az evakuálásban.

Országosan 134 ezer négyzetkilométernyi terület vált a lángok martalékává, a tízéves átlag hatszorosa, és csaknem 200 ezer ember kényszerült hosszabb-rövidebb elhagyni a lakhelyét.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk  a sorsunkról

Vezércikk: Brüsszel megtiltaná, hogy magunk döntsünk a sorsunkról

Az Európai Unió intézményei vagyis az Európai Bizottság és az Európai Tanács egyre inkább birodalmi törekvéseket mutat, folyamatosan csökkenteni igyekszik a tagállamok szuverenitását. A kelet-európai országok viszont már megtapasztalták, milyen az, amikor egy központi bizottság és egy tanácsi (szovjet)unió irányít minket. A témában a Vezércikk vendégei is véleményt mondtak.
Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Milliárdos hitelt kap Lengyelország Washingtontól

Lengyelország kétmilliárdos hitelt kap haderőfejlesztésre Amerikából, ez lehet a hallgatás ára hogy ne kritizálják Ukrajnát. Az USA közben azt kéri váltsák le a teljes ukrán legfelsőbb bíróságot. A stúdióban Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel beszélgettünk.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!