2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Híradó 19:00

Külföld

Leállítják a támadásokat a Húszik, Amerika mégis katonákat küld Szaúd-Arábiába

A kormány ellen lázadó kisebbség cserébe azt várja Rijádtól és szövetségeseitől, hogy hagyjanak fel a bombázásokkal. Az Egyesült Államok eközben jelezte, katonákat küld a vele szövetséges Szaúd-Arábiába.

  • Leállítják a támadásokat a Húszik, Amerika mégis katonákat küld Szaúd-Arábiába

Az Aramco állami olajvállalat 2 fontos létesítményét még egy hete érte légicsapás. Az akció miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. Ez nagy mértékben megemelte az olaj árát, ami a világgazdaságra is komoly hatást gyakorolt, jelentősen drágultak az üzemanyagok. A támadást drónokkal és cirkáló rakétákkal hajtották végre a jemeni kormányellenes lázadók. A húszik azért vették célba a létesítményeket, mert Rijád évek óta bombázza az Irán támogatását élvező milicistákat.

Bár a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció pénteken újabb katonai akciót hajtott végre a húszik ellen, a kisebbség úgy döntött, felhagy a válaszcsapásokkal. A hírt a legfelsőbb politikai tanács elnöke jelentette be.

Mahdi al-Masat ugyanakkor azt is hozzátette, ha Szaúd-Arábia továbbra is a háborúzni akar, abban az esetben a húszik is folytatják akcióikat.

Nem sokkal a bejjelentés után az Egyesült Államok védelmi minisztériuma arról tájékoztatott, hogy Washington az eddiginél is nagyobb segítséget nyújt majd Szaúd-Arábiának.

A jemeni húszik évek óta küzdenek a politikai vezetés ellen, és rendszeresen válaszcsapásokkal torolják meg a sivatagi királyság támadásait. Azt szeretnék elérni, hogy Szaúd-Arábia adja át nekik a száműzetésbe vonult Abbed Hádi elnököt.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

Háborús bűncselekmények miatt elfogatóparancsot adtak ki Szergej Sojgu ellen

A Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) kedden elfogatóparancsot adott ki Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára, valamint Valerij Geraszimov, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke ellen az ukrajnai háború során 2022. október 10. és 2023. március 9. között elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények miatt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!