2020. október 30.,
péntek, Alfonz napja

Lángol Szibériában az erdő, Ázsia déli és keleti részén tombol a monszun

Hír TV

2020. július 29., szerda 07:42

Továbbra sem sikerült eloltani a Szibériában tomboló bozót-és erdőtüzeket. Oroszországban már egy Görögországnyi méretű terület lett a lángok martaléka. Pakisztánban, Indiában és Bangladesben eközben a monszun nyomán kialakult esőzések és áradások követeltek több halálos áldozatot.

Vizet vételez az oroszországi Ponil-folyóból egy helikopter, majd a lángokban álló erdő felé veszi az irányt. A Szibériában hetek óta képtelenek megfékezni a tomboló tüzeket.

Moszkvai források szerint a leégett területek nagysága egy hét alatt a kétszeresére nőtt. A szakemberek szerint több mint 100 helyen alakultak ki tűzfészkek, és már több mint 70 ezer hektár erdős rész vált a lángok martalékává.

 

Jelenleg 140 tűzfészket tartunk számon. Négyezer tűzoltó próbálja megfékezni a természeti csapást, és csaknem 100 helikoptert, illetve repülőgépet vetünk be az oltás során, de a hőség és a szárazság nagy mértékben nehezíti a munkálatokat

- tájékoztatott az országos erdőügynökség helyettes vezetője. 

Környezetvédők szerint az idei bozót-és erdőtüzek jelentős szén-dioxid-kibocsátással járnak, ami hozzájárul a globális felmelegedéshez. Csak ebben az évben egy Görögország nagyságával megegyező terület égett le, ami több mint 130 ezer négyzetkilométer.

Áradások pusztítanak Ázsiában

Pakisztán legnépesebb városában, Karacsiban az esőzések nyomán kialakult áradások pusztítanak.

A megáradt folyók sokakat elragadtak, mások halálos áramütést szenvedtek. Több mint 10-en vesztették életüket. További mintegy 50 személyt eltűntként tartanak nyilván, őket nagy erőkkel keresik.

A pusztítás az alacsonyabban fekvő településrészeket sújtja a leginkább. Az emberek térdig érő vízben gázolnak, sokan a még megmaradt értékeiket mentik.

A monszun Indiát sem kíméli. Az esőzések az ország két legszegényebb államát sújtják a leginkább. Bihárban és Asszámban a legrosszabb a helyzet, ahol több 10 millió embert érint közvetlenül a természeti csapás.

A Brahmaputra partján fekvő települések utcái folyókká változtak. Százával omlottak össze házak és üzletek. Az anyagi károkat egyelőre megbecsülni sem lehet. További súlyos gond a helyieknek, hogy rengeteg állat elpusztult.

Az Indiával szomszédos Bangladesben is tombol a monszun. Az ország középső részén több halottat követeltek az árvizek.

A katasztrófavédelem munkatársai és a hadsereg tagjai folyamatosan menekítették ki a bajba jutottakat otthonukból.

Dél-és Délkelet-Ázsiában a becslések szerint az idei esős évszak kezdete óta ezrek vesztették életüket.

Hír TV