2024. 04. 13. Szombat Ida napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Az ezüstcsapat és a '38-as világbajnoki döntő 03:00

Külföld

Láncreakció: A Vörös-tenger ma a világ egyik legforróbb tengeri konfliktus-zónája + videó

Leáll-e a Szuezi-csatorna áruforgalma? Apad a víz a Panama-csatornánál, az Északi-Jeges-tenger viszont hajózhatóvá válik. Milyen láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Láncreakció című külpolitikai műsorunk vendégeivel: Bernek Ágnes geopolitikai szakértővel, Vukics Ferenc katonai szakértővel és Stier Gáborral, a Moszkvatér.com főszerkesztőjével.

  • Láncreakció: A Vörös-tenger ma a világ egyik legforróbb tengeri konfliktus-zónája + videó

Két orosz hadihajó haladt át a Báb el-Mandeb szoroson, ahol a jemeni hútik november óta támadják a nyugati kereskedelmi hajókat – írja a Reuters. A Varjag cirkáló és a Marsal Saposnyikov fregatt csütörtökön jelent meg a Vörös-tengeren, ez ma a világ egyik legforróbb tengeri konfliktuszónája.

A jemeni hútik a Gázai katonai műveletek miatt hajtanak végre rakétacsapásokat a nyugati szállítóhajók ellen a Vörös-tengeren, annak ellenére, hogy a térségben brit, amerikai és európai hadihajók igyekeznek biztosítani a forgalmat. Számos teherhajózási vállalat a Szuezi-csatorna helyett inkább Afrika megkerülését választja, ami nagyjából három héttel hosszabbítja meg a szállítási időt, és jelentős drágulást idéz elő.

A biztosítótársaságok egyre inkább megtagadják, hogy háborús kockázati fedezetet nyújtsanak a Vörös-tengeren közlekedő amerikai, brit és izraeli tulajdonban vagy érdekeltségben lévő hajóknak.

Az 1869-ben megnyitott Szuezi-csatorna építése 1000 mérfölddel rövidítette le az Anglia és Ausztrália közötti távolságot, ma pedig a teljes tengeri kereskedelem mintegy 10 százalékáért felelős, évente 19 ezer hajó halad rajta keresztül, 1 milliárd tonna rakománnyal. Az elmúlt hónapokban jelentős forgalom és bevételkiesést volt megfigyelhető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!