2024. 05. 23. Csütörtök Dezső napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Kormányinfó 09:30

Láncreakció

Láncreakció – A globális pénzforgalom átrendeződése + videó

Aranyalapú valutára cserélte a dollárt egy afrikai ország. Megroppan-e a dollár egyeduralma? Képes-e megtörni Oroszország és Kína az USA gazdasági fölényét? Milyen Láncreakciót indítanak el ezek a folyamatok. Ezekre a kérdésekre kerestük a választ műsorunk vendégeivel: Kusai Sándor volt pekingi nagykövettel, Tatár Mihállyal, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány vezető elemzőjével és Csizmadia Tamás jogásszal.

  • Láncreakció – A globális pénzforgalom átrendeződése + videó

A globális pénzforgalmat is érintette az ukrajnai háború, miután az Oroszországgal szembeni szankciók miatt Moszkva válaszlépésként rubelben kérte az energiaexport ellenértékét a vásárló országoktól. Ráadásul a BRICS-országok bejelentették, hogy egymás között saját valutában kívánnak fizetni a jövőben. Az öt alapító ország – Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika hatalmas volumenben kereskedik egymással. A dollár elhagyása tehát képes megroppantani az amerikai deviza hegemóniáját.

A pénzpiaci szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy a dollárhegemónia végét jelző jóslatok egyelőre koraiak, hiszen egy széles körben használt nemzetközi valuta létrehozása évtizedeket vesz igénybe, és a dollártól való jelentős elmozdulás a globális kapcsolatok mélyreható átrendeződését igényelné.

A világ országainak nagy része dollártartalékot halmozott fel, és a biztonságos kereskedelem feltétele a dollár értékállósága. Ennek ellenére határozott szándék látható az amerikai pénzügyi fölény megtörésére, elsősorban a dollár fegyverként történő használata miatt. Az USA új szintre emelte ezt a mechanizmust, amikor a dollárfizetési rendszer segítségével lefagyasztotta Oroszország 300 milliárd dolláros likvid devizatartalékhoz való hozzáférését az ukrajnai háború kitörése után.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van értelme a békéről tárgyalni Oroszország részvétele nélkül?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!