2023. 12. 09. Szombat Natália napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:10

Külföld

Lakott települést fenyeget a lávafolyam

Lakott területeket fenyeget egy júniusban kitört vulkán Hawaii szigetén. A lávafolyam már utakat is elöntött, és egyre gyorsabban közelít egy település felé.

Kitelepítési parancsot adtak a helyi lakosoknak a hawaii hatóságok. Egyes lakóépületektől ugyanis alig 60 méterre van már csak a Kilauea vulkán lávája. A legnagyobb hawaii szigeten lévő, 31 éve folyamatosan aktív tűzhányóból az idén június 27-én tört fel a láva, és azóta egyre közeledett a mintegy nyolcszáz lakosú Pahoa faluhoz. Vasárnap reggel óta mintegy 275 métert tett meg. A láva óránkénti 10-15 méteres sebességgel folyik, felperzselve mindent, ami útjába kerül.

Több környékbeli utat is le kellett zárni. A helyi hatóságok ideiglenes bekötőutakat építenek, és megpróbálnak megvédeni egy forgalmas főutat. Ha ezt is elöntené a lávafolyam, akkor nyolcezer ember szakadna el a külvilágtól. „Mindent elsöpörve ég, nagyon sok füst száll fel az elején, sok zajjal, metánrobbanásokkal jár” – magyarázza Tim Orr geológus.

Az állam kormányzója szövetségi segélyt kért, és hogy hirdessék ki a katasztrófahelyzetet. „Ahogy közelebb kerül, fontosabbá válik a közösséggel folytatott kommunikáció, hogy informáljuk az embereket és mindenki folytassa a munkáját, amit elkezdett. Nagyon nehéz a lehető legkisebb mértékűre csökkenteni a Pahoa településre gyakorolt hatást” – nyilatkozta Billy Kenoi polgármester.

A Kilauea vulkánból 1990-ben kiömlő kőzetfolyadék több házat is elpusztított.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!