2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

A szabadság bolond körei 03:00

Külföld

Külföldre költözik a volt spanyol király

Válságát éli a királyság intézménye Spanyolországban. Egy korrupciós ügy miatt külföldre költözik az előző uralkodó, I. János Károly. A spanyol legfelső bíróság vizsgálatot indított ellene, hogy kiderüljön, kenőpénzt fogadott el egy szaúdi-spanyol vasútépítési együttműködésben.

  • Külföldre költözik a volt spanyol király

Ez az I. János Károly-park Madrid egyik elővárosában, Pintoban. És a korábbi király szobrának hűlt helye. Azért távolította el a polgármesteri hivatal, hogy megelőzze a rongálásokat.

Spanyolország szerte egy több településen gondolkodnak azon, hogy átnevezzék a jelenlegi uralkodó, VI. Fülöp apjáról elnevezett középületeket és köztereket.

A közvéleményt megosztja a néhány évtizede még rendkívül népszerű I. János Károly elleni korrupciós vád. Ugyanis pénzügyi vizsgálat kezdődött Spanyolországban és Svájcban. Az akarják kideríteni, hogy a volt uralkodó kapott-e kenőpénzt, amiért egy spanyol konzorcium nyert el egy vasútépítését Szaúd-Arábiában.

A királyi ház szerint VI. Fülöp semmit nem tudott az esetleges pénzügyi szabálytalanságokról, de lemondott az apjától várható személyes örökségéről.

A botrány hullámait csillapítandó a 82 éves I. János Károly levélben tájékoztatta fiát, VI. Fülöpöt hétfőn, hogy elhagyja hazáját és egy másik országban telepszik le. Arról, hogy hol, csak találgatások vannak. Ráadásul médiaértesülések szerint felesége, Zsófia királyné nem akar vele külföldre költözni.

Jól értesült sajtóforrások szerint a volt uralkodó nem önként döntött távozásáról, hanem a spanyol kormány és a királyi család közösen határozott róla.

Pedro Sánchez miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja a volt uralkodó döntését az ország elhagyásáról. Helyettese pedig azt közölte, hogy a volt király nem az igazságszolgáltatás elől menekült külföldre.

Egészen biztos, hogy csak a film végén tudjuk majd meg, hogy helyes döntést hozott-e a külföldre költözéssel. Afelől nincs kétségem, hogy fájdalmas számára a távozás, mert olyan uralkodó, aki gyerekként egy nagyon nehéz időszakban érkezett Spanyolországba, majd tanúja volt a felemelkedésének, ami az egész életét meghatározta

- mondta ez a történész, aki nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Spanyolország harmadszor is köztársaságra cserélje a jelenlegi alkotmányos monarchia intézményét.

I. János Károly 1975-ben, Francisco Franco diktátor halála után lépett a trónra és majdnem 40 éven át uralkodott, 2014-es lemondásáig. Jelentős szerepe volt a spanyol demokratikus átalakulásban. Népszerűségét uralkodása vége felé több botrány is megtépázta.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!