2024. 04. 22. Hétfő Csilla, Noémi napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Kuba az Egyesült Államokhoz fordul vészhelyzeti segélyért az Ian hurrikán utáni helyreállításban

Kuba az Egyesült Államokhoz fordult vészhelyzeti segélyért, miután az Ian hurrikán a hét elején megrongálta az ország elektromosvezeték-rendszerét, ami miatt szerda óta Kuba nagy részén még mindig nincs áram - írta a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai napilap.

  • Kuba az Egyesült Államokhoz fordul vészhelyzeti segélyért az Ian hurrikán utáni helyreállításban

A teljes áramszünet miatt Havannában több helyszínen is tiltakoztak a lakosok, akik immáron második este vonulnak az utcára a "fényt akarunk!" jelszót skandálva. Az Ian hurrikán a 11 milliós ország termőföldjein is súlyos pusztításokat végzett, és házakat döntött össze, legkevesebb két ember halálát okozva.

Az ország egyes részein szerdán ugyan sikerült helyreállítani az áramot, az energetikai hatóságok szerint azonban a főváros kétmillió lakosának csütörtök estig csupán tíz százaléka rendelkezett árammal.

A telefon- és internetszolgáltatások szintén nem működnek. Jóllehet az internetelérés péntekre helyreállt, estére azonban - külföldi internetmegfigyelő szervezetek szerint a tüntetések miatt szándékosan - ismét összeomlott a hálózat.

A WSJ birtokába jutott emailek arról árulkodnak, hogy az Egyesült Államok elvárásai szerint a segéllyel Kuba elsősorban a kórházakra, vízszivattyús letesítményekre, higiéniai ellátásra, és egyéb, égetően fontos területekre helyezné a fókuszt.

Noha sem az amerikai külügyminisztérium, sem Kuba washingtoni nagykövetsége nem jelzett vissza a WSJ megkeresésére, szakértők szerint nagy áttörés lehet a két ország közti feszélyezett kapcsolatokban, ha az Egyesült Államok valóban humanitárius segéllyel támogatja Kubát.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

A nap kérdése

A nap kérdése

Az amerikai segély Ukrajna szuverenitásának végét jelenti?

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!