2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Körhinta 19:10

Külföld

Közelednek az álláspontok, de nem eléggé

Délben folytatják a tanácskozást az európai állam- és kormányfők Brüsszelben az unió következő, hét évre szóló költségvetési tervezetéről, miután éjszaka félbeszakadtak a megbeszélések. A nettó befizető országok és a kedvezményezett államok között nem jött létre egyezség. Az Európai Tanács elnöke új javaslata szerint Magyarország pozíciója javulna az eddigiekhez képest. Ahhoz, hogy az unió következő hét évre szóló költségvetési javaslata az Európai Parlament elé kerülhessen, mind a 27 tagország egyetértése kell.

Félbehagyták a megbeszéléseket a csúcsvezetők Brüsszelben a 2014 és 2020 közötti időszak költségvetési tervezetéről. A tárgyalásokat vezető Herman Van Rompuy csütörtök este a tagországok állam-, illetve kormányfőivel folytatott csütörtöki kétoldalú megbeszélései után átdolgozta a költségvetési tervezetet. De a 27 tagállam vezetője ezt sem tudta elfogadni. A költségvetési keret csökkentését támogató német kancellár sem számít arra, hogy hamar megállapodásra jutnak.

„Az álláspontjaink még mindig nagyon messze vannak egymástól. Most egy új javaslat készült, amelyet szakértőink értékelnek. Délben újra találkozunk, és azután ismertetjük Herman van Rompuyjel kifogásainkat, és remélem, hogy az a javaslat közelebb visz egymáshoz. Előbbre fogunk lépni, de kétlem, hogy eredményre jutunk” – fogalmazott Angela Merkel.

Az Európai Parlament elnöke az Európai Tanács vezetőjével ellentétben viszont továbbra is ragaszkodik a nagyobb költségvetéshez, ezért képviselői vétóval fenyeget a strasbourgi intézményben, amelynek el kell fogadnia javaslatot. A német szociáldemokrata politikus szerint a felelőtlenség csökkenteni a munkahelyek megőrzését is biztosító pénzt.

„Az uniós költségvetés egyáltalán nem túl nagy, hanem pont az ellenkezője. Ha megnézzük valamennyi tagállam összes kiadását, a nemzeti költségvetések kiadását, az EU-költségvetést, akkor láthatjuk, hogy a tagállamok kiadásainak mindössze két százalékáról van szó. Vagyis a tagállamok 50-szer annyit költenek, mint az unió” – fejtette ki Martin Schulz.

A nettó befizetők, így Nagy-Britannia sokkal kisebb költségvetést tart indokoltnak. A kohéziós pénzek és az agrártámogatások kedvezményezettjei, a közép-kelet európai országok, illetve az adósságválsággal küzdő déli államok viszont nem akarnak kevesebbet kapni. A délben asztalra kerülő új javaslat a 2014 és 2020 közötti keretköltségvetés főösszegét változatlanul hagyja, de a kohéziós alapnak 10,6 milliárd euróval, a közös agrárpolitikának pedig 8 milliárddal többet adna.

„Nagyon boldog lennék, ha be tudnánk fejezni, és meg tudnánk egyezni. Szerintem az elnök javaslata jó kiindulópont a tárgyalásokra” – mondta Dalia Grybauskaite litván elnök a reggeli órákban.

Az elképzelés kedvezőbb lehet Magyarország számára is. A bizottság eredeti 30 százalékos javaslatához képest kisebb arányban csökkentené a hazánknak eddig járó felzárkóztatási támogatásokat.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szélesvásznú történelem: Körhinta + videó

Szélesvásznú történelem: Körhinta + videó

Az aktuális adásban az 1955-ben bemutatott, Fábri Zoltán rendezte Körhinta című romantikus drámáról beszélgettünk Zs. Vincze Zsuzsa koreográfussal és Szűcs Nelli színművésszel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Megjött a franciák esze?

Megjött a franciák esze?

Ha most lenne a francia köztársasági elnökválasztás, Marine Le Pen legyőzné Édouard Philippe korábbi miniszterelnököt és Gabriel Attal jelenlegi miniszterelnököt is - derül ki a „Le Figaro” választási elemzéséből, amelyet egy exkluzív felmérés támaszt alá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!