2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 08:05

Külföld

Követelik, büntessék meg a rendőri túlkapások felelőseit

Az ukrán rendőri túlkapások felelőseinek megbüntetését követeli az Európa Tanács emberi jogi biztosa. A lett politikus ötnapos ukrán útja után kijelentette, határozott fellépésre van szükség a jogsértők felelősségre vonása érdekében. Az ellenzéki tüntetések alatt legalább tíz ember szemét lőtték ki a rendőrök. A november óta tartó kormányellenes megmozdulásokon kitört összecsapásokban hatan haltak meg. Az Európai Unió külügyminiszterei is az erőszak leállítására szólítottak fel, és szankciókat is kilátásba helyeztek.

A hatóságok és a tüntetők napok óta farkasszemet néznek egymással a kormányépületek közelében. A demonstrálók tavaly november végén szállták meg a Függetlenség teret. Az oroszbarát Viktor Janukovics elnök lemondását és előre hozott választásokat követelnek, illetve azt, hogy az ellenzéki megmozdulásokon őrizetbe vett társaikat engedjék szabadon. A kormány azonban még egyik követelés teljesítésére sem hajlandó. Eddig hat halálos áldozatot követeltek a hatóságok és a demonstrálók közötti összecsapások.

A patthelyzet feloldására és a hónapok óta tartó politikai válság megoldására szólították fel a feleket az uniós külügyminiszterek. Brüsszelben tartott tanácskozásukon az erőszak leállítását követelték, és utolsó lépésként büntetőintézkedéseket is kilátásba helyeztek arra az esetre, ha az erőszak folytatódna. „Senki sem akar azonnali és általános szankciókat. De úgy döntöttünk, célzott intézkedéseket vezetünk be, ha a helyzet rosszabbra fordulna, bár jelenleg nem így állnak a dolgok. Ezzel világos üzenetet akarunk küldeni. A demokrácia megerősítését akarjuk elérni, és nyilvánvaló, hogy ezek a szankciók azokat célozzák, akiknek nem tetszik a demokrácia felé vezető út” – mondta Thierry Repetin, az európai ügyek minisztere.


A tárcavezetők tárgyalásra szólították fel a szemben álló feleket, a hatalmi egyensúlyt biztosító alkotmány visszaállításához és tisztességes elnökválasztás megrendezéséhez pedig a nemzetközi szervezetek segítségét ajánlották.

A belpolitikai válságnak már súlyos gazdasági következményei is vannak. Nemcsak a devizatartalék mértéke csökkent drasztikusan, hanem az ukrán nemzeti banknak is kilenc százalékkal le kellett értékelnie a hrivnyát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!