2021. július 27.,
kedd, Olga, Liliána napja

Kovács Zoltán: Magyarország nem egyoldalú határvédelmi lépéseket tett

2019. április 8., hétfő 12:11

Kovács Zoltán szerint nem lehet egyoldalúnak tekinteni azokat a lépéseket, amelyeket Magyarország tett határai megvédésére.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Londonban a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia például évek óta a francia oldalon, Calais-ban tart fenn határvédelmi rendszert Franciaország segítségével. "Szerte Európában, számos helyen kerítések állnak, például Spanyolországban immár 15 éve, és a döntést, amelyet mi hoztunk 2015-ben, a józan ész diktálta" - fogalmazott az interjúban az államtitkár. Kovács Zoltán szerint annak idején több százezren érkeztek a nyugat-balkáni útvonalon az Európai Unióba bármiféle engedély nélkül. Hozzátette: azokat, akik kétségbeejtő szükséghelyzetbe kerültek, Magyarország fogadja, de ma már földrészeken átívelő tömeges migrációról van szó, és ez olyan eltérő kultúrák megjelenéséhez vezet - nem kizárólag az iszlám kultúráról van szó -, amelyek végső soron Európa hanyatlását okozhatják.

Kovács Zoltán szerint a migrációs számok ma alacsonyabbak, mint 2015-ben, de még mindig magasabbak, mint 2015 előtt voltak. "Az illegális migráció velünk marad még évtizedekig, a következő nemzedékek idején is, és Európa nem tudja az egész világ összes nyomorúságát magára venni" - fogalmazott az államtitkár. Kijelentette: a magyar hozzáállás az, hogy ott kell segítséget nyújtani, ahol a szükséget szenvedők élnek. Magyarország évente több millió eurót költ a helyi közösségek támogatására Szíriában, Irakban, Afrikában - tette hozzá.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a Fidesz tagságát az Európai Néppárt (EPP)  felfüggesztette, Kovács Zoltán azt mondta, hogy valójában a Fidesz függesztette fel saját tagságát az EPP-ben. Arra a kérdésre, hogy a Fidesz inkább más csoportokhoz csatlakozna-e az Európai Parlamentben, Kovács Zoltán azt mondta: a Fidesz az általa választott értékeket kívánja képviselni, és ez mindenekelőtt a keresztény értékek védelmét jelenti.