2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról 10:50

Külföld

Kovács Zoltán: A koronavírus-járvány a világ stressztűrő képességének tesztje

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szerint az új típusú koronavírus okozta járvány világszerte a kormányok, helyi közösségek és gazdaságok stressztűrő képességének tesztje volt.

  • Kovács Zoltán: A koronavírus-járvány a világ stressztűrő képességének tesztje

Kovács Zoltán a BBC brit közszolgálati rádió közéleti-politikai programokra szakosodott négyes csatornájának hétfői magazinműsorában - amelyben mások mellett megszólalt Tony Blair volt brit miniszterelnök, Kevin Rudd egykori ausztrál kormányfő és Michelle Bachelet volt chilei elnök, az ENSZ emberi jogi főbiztosa is - kifejtette: a magyar egészségügyi rendszer jól helytállt a vírus támasztotta kihívásokkal szemben.

"Láttuk azonban a gyengeségeket is", a magyar egészségügy ugyanolyan felkészültségi problémákat tapasztalt, mint a többi európai egészségügyi ellátó szolgálat, beleértve például a felszereltségi hiányokat, és ezeket a tapasztalatokat, tanulságokat fel kell használni - tette hozzá.

Kovács Zoltán szerint Magyarország készen áll erre.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a magyar kormánynak miért volt szüksége szélesebb körű felhatalmazásra a parlament részéről, az államtitkár kifejtette: Orbán Viktor kormányának ereje abból ered, hogy immár tíz éve, az utóbbi három kormányzati ciklusban folyamatosan hatalmas demokratikus mandátum áll mögötte, a kormánynak a parlamentben kétharmados "szupertöbbsége van".

"Ez jó dolog, különösen hasznos válság idején, amikor határozottságra és időben megtett intézkedésekre van szükség. Úgy gondolom, a számok arra vallanak, hogy sikerrel jártunk"

- fogalmazott Kovács Zoltán.

Hozzátette: a vírus - elsősorban gazdasági - következményeivel szembesülve a hatékonyság, a kormány intézkedései az igazán beszédes tényezők.

A riporteri felvetette, hogy a járvány idején - miközben nagyon sokan elszegényedtek - a legnagyobb globális technológiai vállalatok jelentősen növelték bevételeiket. Arra a kérdésre, hogy a járvány nem teremtett-e megfelelő alkalmat a világ politikusai számára annak egyöntetű kimondására, hogy ez nem helytálló, Kovács Zoltán azt mondta: Magyarország az Európai Unió tagjaként minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy erre felhívja a figyelmet.

"Az elsők között vetettük fel, hogy az Európai Uniónak meg kell védenie magát az ilyen jellegű kihívásokkal szemben"

- tette hozzá.

Kovács Zoltán kifejtette, hogy a kormány az elmúlt tíz évben a magyar gazdaságot - amely annak idején az összeomlás szélén állt az akkori pénzügyi-gazdasági válság miatt - átrendezte, és az ma jobb állapotban van, mint egy évtizeddel ezelőtt.

Most azonban globális szintű, illetve az Európai Unió szintjén jelentkező kihívásokkal kell megküzdeni - mondta az államtitkár.

MTI, Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!