2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Külföld

Koronavírus-járvány: Közel a csúcspont?

Lassuló ütemben növekszik az új koronavírus-megbetegedések száma Kínában. Világszerte eddig 73 335 fertőzöttről tudnak. A halálos áldozatok száma pedig 1873-ra nőtt, akik három kivétellel mind Kínában vesztették életüket. Itthon karanténba helyezték azt a két magyar utast, akit a Kambodzsánál lévő óceánjáróról szállítottak haza. Kínában több mint 80 klinikai vizsgálatot kezdtek a koronavírus gyógymódjának megtalálására. Oroszország időközben bejelentette, hogy felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását.

  • Koronavírus-járvány: Közel a csúcspont?

Tornával és tánccal próbálják tartani a lelket a betegekben ebben a vuhani kórházban. A Hszincsiang autonóm tartományból érkezett orvoscsoport ujgur dallamokra táncoltatja a betegeket, ezzel is gyorsítva gyógyulásukat. De nemcsak ennek a kórháznak a betegeit, az ország közvéleményét is óvatos bizakodás hatja át.

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság adatai szerint helyi idő szerint kedden reggel 73 335 volt a fertőzöttek, míg 1873 a halálos áldozatok száma, ami lassuló növeledést mutat vagyis a járvány napokon belül elérheti a csúcspontot. Ennek ára az volt, hogy a karantén alá vont 58 milliós tartományban tovább szigorítottak a rendszabályokon.

A tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják el azt a városi kerületet vagy falut, ahol élnek, és csak a legszükségesebb esetben engednek be külső személyt vagy járművet. A tartományon belül betiltottak mindenféle közúti közlekedést, csak a külön engedéllyel rendelkező járművek rendőrautók, mentőkocsik, létfontosságú árukat szállító járművek közlekedhetnek. A gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak elérhetőségét és személyes adatait. 

Közben elhagyhatták a Japánt a Jokohama kikötőjében karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajó amerikai utasai, akik esetében nem mutattak ki fertőzést. A 340 amerikai állampolgárt két különrepülőgépen szállították az Egyesült Államokba. Rájuk újabb 14 napos karantén vár amerikai intézményekben. Az evakuáltak között 14 fertőzött van, akiknél az elmúlt 2-3 napban mutatták ki a kórt.

Az óceánjárón magyar is dolgozik A személyzet tagjaira azonban további két hét karantén vár. Az utasok már ezen a héten elhagyhatják a vesztegzárat. A Diamond Princessen eddig 1219 ember szűrését végezték el, pozitív leletet 454 esetben mutattak ki az orvosok.

Eközben itthon karanténba helyezték azt a két magyar utast, akit a Kambodzsánál lévő óceánjáróról szállítottak haza. Korábban a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében döntöttek úgy, hogy a magyar párt két hétre karanténba helyezik.

A fertőzés terjedéséből adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak, ezért kerülnek karanténba. A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ jelentése szerint a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében döntöttek úgy, hogy két hétre karanténba helyezik őket.

Közben a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság bejelentette: tovább csökken a napi új koronavírusos fertőzöttek száma Kínában.

Kedden 73 335 volt a fertőzöttek száma, míg 1873 a halálos áldozatoké. Az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban még korai a vírus lecsengéséről beszélni, ezért továbbra is érvényben marad a vészhelyzeti készenlét. 

Az elsősorban Kínában terjedő vírust külföldön körülbelül ötszáz esetben mutatták ki. Európában a legtöbb beteget Németországból jelentették. 

Több mint 80 klinikai vizsgálatot kezdtek Kínában a koronavírus gyógymódjának megtalálására

HIV-vírus elleni gyógyszereket, maláriaellenes szert, őssejtkezelést és a hagyományos kínai gyógyászat szereit is tesztelik kínai kutatók több mint 80 klinikai próbában az új koronavírus gyógymódjának megállapítására - olvasható a Nature című tudományos folyóirat honlapján. 

A Covid-19 koronavírus-fertőzésre nincs ismert gyógyszer, az egészségügyi hatóságok számos módszerrel próbálják felvenni a harcot a járvány terjedésének megfékezésére. A kedden közzétett legfrissebb  adatok szerint Kínában eddig 72 436 ember betegedett meg, a halálos áldozatok száma 1868. Hétfőn 1886 új esetet és 98 újabb halálos áldozatot jegyeztek fel, több mint 90 százalékukat Hupej tartományban.

A kezelés módjait kereső, már futó, valamint felfüggesztett klinikai próbák száma napról napra növekszik a kínai klinikai tesztek jegyzékében, eközben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakemberei a kutatási paraméterek szigorú szabványainak meghatározásán dolgoznak, mivel csak a körültekintéssel végzett tesztekkel lehet megállapítani, mely kezelések hatékonyak.

Két szer, amelyet a HIV-vírus ellen használnak, gátolja a vírusok replikálódásához szükséges enzimeket, állatkísérletekben már csökkentették a koronavírusok koncentrációját. Kutatók januárban azt jelentették, hogy az Egyesült Államokban egy ilyen kísérleti gyógyszerrel (remdesivir) kezelt beteg túlélte az új koronavírus-fertőzést, és hasonló sikerről számoltak be thaiföldi kutatók is, akik sikeresen kezeltek súlyos Covid-19-vírusos megbetegedéseket influenza- és HIV-vírus elleni - lopinavir és ritonavir - gyógyszerek kombinációjával.

Kínában február első hetében 70 ember bevonásával indult két klinikai vizsgálat a remdesivirrel, a kontrollcsoport placebót kap. A tesztek április végére fejeződnek be, és a kínai hatóságok legkorábban májusra hagyhatják jóvá az ilyen kezelést - mondta Sibo Csiang, a Sanghaji Fudan Egyetem virológusa.

A kínai kutatók egy maláriaellenes szerrel, a klorokin vegyülettel is próbálkoznak, amely sejtkultúrákban elpusztította az új koronavírust. Tanulmányozzák azt is, hogy szteroidokkal lehet-e csökkenteni a gyulladást a súlyosan fertőzött betegek körében.

Egy másik tanulmányban 300 ember bevonásával tesztelik a Covid-19 fertőzésen átesett betegek vérplazmájának hatékonyságát, vagyis azt, hogy a vírus elleni harcra termelődött antitestek segíthetnek-e más frissen fertőzöttön a betegség leküzdésében.

Két őssejtkezelést is tesztelnek, a Csöcsiangi Egyetem kórházában 28 ember kap infúzióban menstruációs vérből kivont őssejteket, és eredményeiket olyanokéval vetik össze, akik nem részesültek ilyen kezelésben. Egyelőre nagyon csekély bizonyíték van arra, hogy az őssejtek leküzdhetik az új koronavírus-fertőzést.

Mintegy 15 olyan klinikai vizsgálat is szerepel a regiszterben, amelyek több mint kétezer ember bevonásával a hagyományos kínai gyógyászatban használt szerek hatékonyságát vizsgálják.

Soumya Swaminathan, a WHO tudóscsoportjának a vezetője elmondta, hogy a világszervezet nem tudja ellenőrizni a kutatók munkáját, de a járványok idején folyó klinikai próbák etikai irányelveinek meghatározásával és közzétételével segítette azt 2016-ban, és egy jobban hozzáférhető, rövid jelentést fog hamarosan közzétenni ebben az ügyben is.

A WHO együtt dolgozik a kínai hatóságokkal, hogy szabványosítsák a klinikai vizsgálatok elvégzését, és tervet vázol fel a klinikai tesztek protokolljára.

Oroszország felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását

Oroszország csütörtöktől ideiglenesen felfüggeszti a kínai állampolgárok beutazását - közölte kedd este a védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes, Tatyjana Golikova hivatala a sajtóval. 

A fertőzés terjedésének megállításáért felelős operatív törzs ülése nyomán kiadott kommüniké szerint február 20-án nulla órától ideiglenesen felfüggesztik Oroszország határán Kína azon állampolgárainak átengedését, akik munkaügyben, magáncélból, tanulni vagy turistaként érkeznek az országba. A Mihail Misusztyin miniszterelnök által aláírt, vonatkozó rendelet értelmében a kínai állampolgárok esetében ideiglenesen leállítják a beutazási engedélyek kiadását és a megadásukhoz szükséges iratok átvételét is.

Oroszországban jelenleg nem tartanak számon a COVID-19 koronavírus által megfertőzött személyt, a két korábban megbetegedett kínai állampolgár már gyógyultan távozott a kórházból. Nem találtak fertőzöttet azon 144 ember között sem, akit február 5-én két katonai géppel evakuáltak Tyumeny térségégébe a járvány gócpontjából, Vuhanból.

A jokohamai karanténban horgonyzó Diamond Princess üdülőhajón viszont kedden egy második orosz állampolgárnál is koronavírus-fertőzést állapítottak meg az orvosok.

HírTV/MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!